Начало География.бг Радост в Пъдарско! Най-накрая имат вода без уран

Радост в Пъдарско! Най-накрая имат вода без уран

314
0

Вода без примеси на уран текна от чешмите в Пъдарско, тя е  годна за пиене и за битови нужди. Количеството на естествен уран в нея е значитено под допуснимата норма. Това съобщи в официално писмо до кмета на община Брезово директорът на РЗИ-Пловдив Ваня Танчева-Манчева. Така забраната за ползването на вода от чешмите в селото падна.

Пробите от анализа на водата за съдържание на уран са направени в лабраторията към отдел „Радиационен контрол“  на  Здравната инспекция в Пловдив. Те са взети от чешма в частен дом  и са анализирани на 22 март. Анализът показва, че наличието на уран във водата на Пъдарско е 0.017 +_0.02 mg/l при нормативно определена стойност 0.03 mg/l.

Заради  повишено съдържание на естествен уран във водата на Пъдарско от юли 2019 година РЗИ забрани ползването на водата от чешмите за питейно-битови нужди, а в селото влезе водоноска.

Междувременно община Брезово започна изграждането на нов водоизточник между селата Момино и Борец. От него по трасе от 2 км Пъдарско се снабдява с чиста питейна вода без примеси от уран.

Цветана Георгиева – marica.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук