Начало Хранене и здраве Учени: Ако закусвате преди 8:30 ч. ще се предпазите от диабет

Учени: Ако закусвате преди 8:30 ч. ще се предпазите от диабет

331
0

Изследователи от Северозападния университет, Чикаго, САЩ, работят по въпроса за намаляване риска от диабет с режима на хранене, което води до подробно изследване на интервалното гладуване. То може да повлияе ползотворно при затлъстяване, диабет и високо кръвно и се изразява в това, че не се приема храна между 12-18 часа в денонощието.

На този етап изследователи единствено потвърждават факта, че хората, които закусват рано до 8:30 ч. имат по-нормални стойности на кръвната захар на гладно и по-добра чувствителност на тъканите към инсулина. 

Това заключение е получено въз основа прегледа на данните на 10 575 здрави души, които предварително отговарят на множество въпроси, свързани с храненето. Участниците били разделени на 3 групи според интервалите на хранене – съответно, по-малък от 10 часа, средно 10-13 часа и над 13 часа. На следващ етап всяка от групите била разделена на две според часа на обичайната закуска – до 8:30 ч. и след този час. 

На следващ етап учените провели оценка на показателите на кръвна захар и резистентността на тъканите към инсулин. 

Инсулинът е хормон, благодарение на който клетките се отключват, за да усвоят кръвната захар. Инсулинова резистентност се появява, когато клетките загубят чувствителността си към хормона и тогава кръвната захар не може да бъде усвоена от тях. Тялото се принуждава да синтезира повече инсулин, за да въздейства на клетъчните рецептори и захарта не остане в кръвоносните съдове. Този цикъл обаче има своите граници.

Инсулиновата резистентност обикновено се развива при обездвижване, метаболитен синдром, затлъстяване и др.

Нивата на кръвна захар не са зависими от продължителността на интервалите на хранене е констатацията на изследователите. Съществено влияние на стойностите ѝ, както и на тези на инсулиновата резистентност, има, неизненадващо, времето на закуската. По-добри били показателите на хората, хапващи за първи път в денонощието сутринта до 8:30 ч.

На този етап изследователите само предполагат, че интегралното гладуване би имало смисъл, ако  режимът на хранене се изтегли във втората трета на деня, от 8.00 ч. до 16.00 ч. 

Интервалните диети се споменават с положителен ефект при контрола на някои здравословни състояния като риск от диабет, напълняване и др.
Според публикация на New England Journal of Medicine* гладуването в продължение на 16-18 часа в денонощието може да подобри клетъчното здраве, тъй като клетките са принудени да използват собствените си суровини на енергия и да преобразуват мазнините в енергия.

Според други изследвания интервалното гладуване може да допринесе за понижаване на кръвното налягане, отслабването, подобри когнитивните способности и повлияе на продължителността на живота. 

Независимо от тях ползата от интервалното гладуване не е достатъчно потвърдено. Необходимо е да се проведат нови сериозни проучвания за това как действително влияе то върху определени заболявания.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук