Начало Култура.бг Фолклор.бг „Авигея“ – музиката, която дава криле

„Авигея“ – музиката, която дава криле

328
0

Според народните вярвания на Благовещение всички рани зарастват по-леко, всяка отрова губи силата си, а природата се пробужда за новото.

Има музика, която дава криле на въображението, и благи думи, от които имаме нужда не само на Благовещение. Това е музиката на изпълнителките от вокална група „Авигея“, която представя българската народна песен по съвременен начин.

Ако музиката беше посока, техните гласове щяха да начертаят с лекота път към звездите. Ако ритъмът беше място, тяхната песен щеше да ви издигне над прозаичното и да ви потопи в по-светъл свят на ефирна чистота и хармония.

„Ние просто се усещаме на друго духовно ниво, това ни събира“, разказа Александра Василева.

„Ние сме изключително различни като гласове, характер, но любовта към музиката ни обединява“, каза пред БНР Сибина Раденкова. 

Преди повече от пет години притегателната сила на народната песен събрала Александра и Сибина във вокална група „Авигея“ – кръстена на персонаж от Стария завет.  

„Ние и двете сме вярващи. Авигея като послание е свързана с женската енергия, с новото начало, с цялата красота и съзидателното начало.“

Пламен Мирянов

Пеенето им се случва с лекота. Александра се занимава с музика от дете. Така е и при Сибина, която е от семейство на музиканти. Казват, че България е мястото им, а българският фолклор тяхната музика. Сибина и Александра обличат българския фолклор в съвременно звучене.  

Според тях младите хора имат интерес към корените и фолклора си. В момента Сибина Раденкова преподава на деца от 1 до 3 клас, споделя опита си и им представя българския фолклор в съвременно звучене.

За вокална група „Авигея“ последната сложна година на пандемия се оказала добра в творчески план, макар че им липсват сцената и  публиката. Тази година Александра и Сибина работят над първия си самостоятелен албум. Голяма част от записите, които ще включат в него, вече са готови.

А в днешните сложни времена повече от всякога имаме нужда от благи вести и не само на днешното Благовещение, казват младите певици:

Имаме нужда да останем заедно, да споделяме светлината, вдъхновението, любовта. Да се свържем с по-добрата част от себе си, да подхранваме светлината в себе си – това е приказният свят на „Авигея“.

bnr.bg; youtube.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук