Начало Uncategorized Четири пъти се увеличава капацитетът на рибарското пристанище в Несебър

Четири пъти се увеличава капацитетът на рибарското пристанище в Несебър

291
0

120 лодки ще могат да акостират на рибарското пристанище Северна буна в Несебър след реконструкцията. Старт на дейностите му бяха дадени днес. По проект те трябва да завършат през октомври, а кметът Николай Димитров поясни:

„От 30 плавателни съда капацитет, то ще стане 121 плавателни съда. Като 73 ще бъдат с дължина до 6.50 м., а останалите ще бъдат с дължина до 10.50 м. Ще има ледогенератори, ще има рибна борса, ще има много други екстри, за да може, когато уловът и тази флотилия от рибари изкарат рибата, тя да бъде по всички стандарти и изисквания. Не да се продава по улиците“, добави кметът на Несебър.

За защита на прилежащата акватория на рибарското пристанище ще бъде изграден плаващ кей-вълнолом (пирс), състоящ се от три понтона с вълногасящи качества, преходна рампа до пирса и мъртви котви за закотвяне на пирса с котвени вериги. За аранжиране на акваторията ще бъдат ситуирани 4 вътрешни плаващи пристани, състоящи се от по четири части  – за рибарски лодки, изградени от 16 плаващи понтони тип „Breakwater“, оборудвани с раздатъчни пунктове за ел. енергия, вода и осветление, чрез които ще се увеличи полезната дължина на кейовия фронт на рибарското пристанище.

Стойността на проекта е близо 7,5 милиона лева, от които около 1.9 милиона се осигуряват от държавата, останалите са от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

„В момента текат по три направления втори приеми по Covid мярката, с над 12 милиона лева бюджет. Те се затварят в първата половина на април месец. За първи път по програмата се подкрепят корабособственици“, поясни Танева. 

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук