Начало Новини.бг Членовете на СИК във Видин ще преминат обучения за работа с машините...

Членовете на СИК във Видин ще преминат обучения за работа с машините за гласуване

291
0

Предстоят онлайн обучения на членовете на СИК във Видин за работа с машините за гласуване. 
На 29 и на 30 март, от 17 и 30 часа, ще се проведе онлайн обучение. За съжаление, тези хора до настоящия момент не са виждали тази машина и не знаят какво представлява. Ние проведохме обучението без да ни е изпратена такава машина, а имаха задължението, което не направиха. За да компенсираме това ще намерим начин, макар и в краткото време, което остава. Правим организация в тази насока. Обещаха ни хората, които отговарят за машините да ни изпратят една машина. Очакваме я утре да пристигне, която е точно с обучителна цел, за да може да покажем поне на един- двама представители. Ще направим график, заради мерките и ще се свържем индивидуално с всеки от тях, който има възможност да дойде да се запознае с машината на място“, каза Соня Иванова- секретар на РИК- Видин.
Обученията ще бъдат по график, заради наложените противоепидемични мерки. Съобщението за обучението е на сайта на РИК- Видин. Там може да бъде намерен линкът, на който трябва да влязат членовете на СИК, за да присъстват на онлайн обучението.
РИК- Видин назначи 12 подвижни секционни избирателни комисии /ПСИК/ на територията на цялата област. Във Видин са 4- една е за град Видин, една е за град Дунавци и две са за село Градец. В Брегово са три ПСИК- по една за Брегово, Ракитница и Балей. Те ще обслужват и лица от съседни населени места, подали заявление в определените срокове. По една ПСИК има в Белоградчик, Димово, Ново село, Ружинци и Макреш, каза още Соня Иванова- секретар на РИК Видин:
„В град Димово имаме назначени и две подвижни секционни комисии. Едната е в дом за стари хора- село Гара Орешец, а другата е в село Извор в Центъра за настаняване от семеен тип, както и в МБАЛ „Света Петка“ в град Видин. Това е нашата болница, също ще има секционна избирателна комисия.“
ПСИК в болницата е за лежащо болните. Разликата сега е, че списъците на тези СИК, които са в лечебни заведения, се съставят от директора на база лежащо болните там. РИК има готовност да образува отделна секция за ковид болните във видинската болница, както и да осигури необходимите лица за назначаване като състав на секционната избирателна комисия. Настанените в болничните заведения и социалните домове не подават заявления за гласуване. Тъй като изтече срокът за назначаване на подвижните СИК, хората с увреждания могат да се допишат в списъците, допълни Соня Иванова:“Могат да се допишат в тези списъци, ако подадат заявление не по- късно от 29 март, на местата, на които има вече образувани такива, а казахме- те са във Видин, Димово, Брегово, Белоградчик, Ружинци и Макреш.“

Радио Видин;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук