Начало Култура.бг Как художничката Лили Кючукова откри, че е родена в Париж

Как художничката Лили Кючукова откри, че е родена в Париж

310
0

Съпругът й – французинът Ален Роа, имал същото усещане за прераждане, когато стъпил за пръв път в Пловдив

Как една пловдивчанка още със стъпването си за пръв път в Монмартър усеща, че вече е била там. И че Париж й е като роден град. В същото време нейният съпруг – французинът Ален Роа, роден в прекрасния старинен град Троа, ще каже същото за Пловдив. Той дойде тук, влюби с в града с тепетата и живя в него до края си.

Сега художничката Лили Кючукова ще покаже своето усещане за френската столица в изложбата си „На кафе в Париж“. Тя ще бъде открита на 1 април в хотел „Ландмарк“ и с нея ще бъде отбелязана 30-годишнината от създаването на „Алианс Франсез“ в Пловдив. В нея тя ще покаже 14 картини с жени в Париж.  

Два са градовете в живота на Лили Кючукова – Пловдив и Париж. Старият град за нея все още е магия – когато е там, постоянно открива някакво ново усещане. Обича и брега на Марица – заради простора и далечния хоризонт. А Париж е една друга неразкрита тайна. Когато за пръв път стъпва там, има странното усещане, че вече е живяла на това място. С нея е съпругът й скулпторът Ален Роа, пред когото Пловдив открива същата магия. „Бе като дежа вю! И сега настръхвам, като си спомня преживяването ми на този миг – когато за първи път стъпих в Монмартър. Имах усещането, че това е мой роден град. Всичко ми изглеждаше познато – сгради, светлина и атмосфера. Нещо като спомен или сън от времето на Дега“, спомня си Кючукова. И затова много от картините й показват жени, сякаш излезли от времето на Дега и загубени във вечния град.

За пръв път гостува в Париж през 1998 година. Тогава със съпруга си Ален Роа участват в Салона за съвременно изкуство, който е организиран в модерния квартал „Ла дефанс“. Първо отишли в легендарния Монмартър, където пила и първото си кафе в Париж. 23 години по-късно помни всяка секунда от това преживяване.

Покойният Ален Роа бе влюбен в Пловдив и България по същия начин. „Правеше скулптурите си в леярната в Сопот. Никога не се оплакваше от пътя или от това, че на всяка крачка срещахме каруци. Казваше, че такава е била и Франция преди 50 години. За него това бе много вълнуващо“, разказва Лили Кючукова.

Самият Роа разказа година преди кончината си: „Не мога да отговоря защо съм в България. Мога да кажа: „Защото  срещнах Лили“. Или пък: „Защото в България всичко е по-евтино, отколкото във Франция“. Но дълбоко в себе си не знам защо. Може би дядото на дядото на дядо ми е бил българин“. Французинът научи български с един малък българо-френски речник в джоба. Обикна Пловдив не само защото е град на художниците, но и защото всяка пролет градът ухае на липи и жасмин.

Лили Кючукова обожава и Созопол. И винаги гостува на фестивала „Аполония“. Той пък й напомня с нещо на средиземноморските френски градове като Ница или Антиб. „Мащабът е различен, но усещането и атмосферата са подобни“, казва тя.

В картините си художничката показва само жени. Преди време призна как някои от творбите й са били вдъхновени от витрините с жени в Холандия. „През 2008 година с Ален бяхме в Амстердам, седнахме да пием кафе и повече от половин час наблюдавах жената в отсрещната витрина. Бях като омагьосана. Жената винаги ще присъства в творчеството ми. При мен сюжетите са преживени ситуации, а жената е изтъкана от емоции и различни нюанси и затова винаги е загадъчна“, разказва художничката.

Изложбата „На кафе в Париж“ ще покаже френската столица в най-различни настроения. След 1998-а Лили Кючукова е била много пъти там и е видяла как той се е променил пред очите й. Не казва дали за добро или за лошо. Последното й пребиваване е през 2017 година, когато пак участва в Салона за съвременно изкуство. Била изненадана да получи една от големите награди. А в Салона са участвали повече от 100 творци от всички континенти и страни.

„През годините нищо не остава на едно и също място – градовете се променят, визията им се променя, а и хората никога не са същите. А Пловдив продължава да е моят град! Тук съм и не мисля да се местя. Ален също го грабна Пловдив от пръв поглед“, спомня си Лили Кючукова.

Росен Саръмов – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук