Начало Култура.бг Фолклор.бг Майсторът на кларнета Яшко Аргиров: Караме я като партизаните – викнат ли...

Майсторът на кларнета Яшко Аргиров: Караме я като партизаните – викнат ли ни на мухабет, свирим със страх

458
0

Заради пандемията няма сватби, събори и концерти, нямаме изяви, забравени сме от Бог и от правителството, казва прочутият музикант

Участие на Яшко Аргиров и орк.Брестовица в предаването на БНТ „Иде нашенската музика“

В първите снежно-пролетни дни майсторът на кларнета от Брестовица Яшко Аргиров отпразнува юбилейния си 65-и рожден ден и събра родата, за да почерпи. Не се размина и без много музика, която съпътства живота на прочутия брестовишки талант от детските му години.

Той е един от доказалите се кларнетисти в Тракия и както обича да се шегува – завършил е  Брестовишката музикална школа. А първите негови учители били баща му Илия Аргиров и кларнетистът Ангел Ламбов. Израснал е в многолюдно семейство с пет деца в Перущица, където е роден. Братята му са също музиканти, а сестрите му приказни танцьорки. Всъщност истинското му име по лична карта е Кънчо Илиев Аргиров, но почти никой не го нарича така от многото му приятели.

Когато Яшко  бил на 10-12 години, имало голям ромски ансамбъл в Брестовица. Всички талантливи музиканти, певци и танцьори участвали в него. Съберат ли се за репетиция, наставало истински празник, а малкият Яшко бил пръв, за да ги слуша. Тъй като по време на репетициите заключвали читалището, Яшко се промушвал половин час преди тях и тихичко ги наблюдавал с часове. Най-много го впечатлявали кларнетистите и затова погледът му бил закован в тях. Баща му Илия му купил акордеон с желанието да просвири на него, но Яшко отсякъл, че само с кларнет ще свири, и така станало. Всеки ден по обяд бил закован пред радиото, за да слуша народна музика. Учил се от мелодиите на проф. Петко Радев, Димитър Пасков-Тигъра с Трайчо Синапов, Стойчо Кузмов и легендарната Леновска група.

„Половин час всеки ден бях пред радиото. Запомням едното „коляно“, един мотив, другото остава за утре и пак така. Татко видя, че имам голям мерак, и за 4 години ми купи 7 кларнета, докато ми пасне най-добрият. На третата година започнах да ходя по сватби с едни стари цигулари, но много неща научих от тях. Първата сватба, на която свирих, беше на 10 октомври 1969 г. на бай Милко Диваров, един от най-големите гъбари в Брестовица. Бях на 13 г. и тогава за първи път ме закичиха с пари“, разказва Яшко и се просълзява.

„Може да съм с циганска кръв, но държа на чистата българска народна музика. Засвиря ли мелодията на песните „Лале ли си, зюмбюл ли си“ или „Съмна, бульо“ винаги се насълзявам“, допълва той.

Оженил се  на 17 г. и вече има 48 г.  щастлив семеен живот със съпругата си Донка – първата му и единствена любов. На нея е кръстил едно от любимите си хора – „Динино хоро“, записано в Радио Пловдив преди 30 години. И двамата признават, че за тях семейството е велико нещо. Имат две деца, трима внуци и двама правнуци. Пълна им е къщата, тя е една от големите в Брестовица – с размери на читалище. В нея живеят задружно четири семейства. Може да си представите какъв празник настава, когато всички се съберат на една трапеза по празниците. На най-челното място сяда стожерът Яшко, който е изключително щастлив, че деца и внуци са около него.

В къщата си Яшко Аргиров има цяла музейна сбирка. Наредил е грамоти, награди, плакети и дори първата грамофонна плоча, на която свири с всички популярни кларнетисти, издадена през 1981 г. До нея е поставил и една част от първия си кларнет, който е купил баща му през 1975 г., като скъп спомен за него. Често го милва и целува за това, че му е дал хляб в живота.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук