Начало Култура.бг Приказните трика за художествена гимнастика на Невена Братанова

Приказните трика за художествена гимнастика на Невена Братанова

318
0

Кой облича българските грации

Дръзки, смели, цветни, екстравагантни, идеално допълващи изключителните композиции на българските гимнастички – такива са триката, с които нашите грации гордо излизат на килима и се качват на почетната стълбичка. Посрещаме всяко от брилянтните им изпълнения със затаен дъх, но рядко си задаваме въпроса, кой стои зад приказно красивите костюми на националния ни отбор по художествена гимнастика.

Изисканите трика са дело на варненската дизайнерка Невена Братанова


В началото създава костюми за местните клубове по художествена гимнастика, балет и синхронно плуване, а работата ѝ с националния отбор започва съвсем случайно през 2012, когато седмица преди Европейското първенство в Русия момичетата са на лагер във Варна, а триката пристигат от чужбина с голямо закъснение и недовършени. Само за 5 дни Невена Братанова преправя размерите и залепва над 13 000 кристала Сваровски. През 2016 г. жените и девойките стартират сезона с триката на Невена, а по-късно екипът ѝ започва да изработва и костюмите за ансамблите.

Първото трико за Невяна Владинова
Първото трико за Невяна Владинова


„Стараем се да използваме качествени материи, така че да са максимално удобни. Естествено, включваме и нови материали като шипове, синджири и др. – обяснява дизайнерката. – Опитваме се да избягаме от стандартното трико за гимнастика, търсим нещо по-различно. Най-трудно ни е да уточним моделите, защото трябва да се съобразим с много неща – какво ще отива на гимнастичката, какви са вкусовете ѝ, понякога се налага да променим детайли, дори цветове, така че да получим максимално добра визия за трикото като финален резултат.“

Нещо различно: синджири в трикото
Нещо различно: синджири в трикото


Дизайнът и цветовете зависят, на първо място, от музиката и стила на гимнастичката, цветовете на уредите, както и от желанието на треньорите. Понякога момичетата се вдъхновяват от модели на известни дизайнери, и тогава Невена Братанова подготвя скици, за да уточни как да изглеждат нещата на финала. Защото в триката също има модни тенденции. „Сега те са без ръкави или с един ръкав, без яки, дори без поли, което преди години щеше да ни се струва доста абсурдно” – споделя Невена.

Любими на дизайнерката са трикото за Олимпиадата в Рио през 2016 и триката от рози с уникална дантела за ансамбъла жени през 2019
Любими на дизайнерката са трикото за Олимпиадата в Рио през 2016 и триката от рози с уникална дантела за ансамбъла жени през 2019


През 2017 г. в анкета на страницата за художествена гимнастика The Knotted Ribbon за „Най-красиво трико” индивидуалнитекостюми на Невена Братанова заемат всичките първи места.

„И трите трика бяха направени за Невяна Владинова. Най-харесвано беше трикото за лента в черно и златно. Второ място зае нашето любимо трико за бухалки, тогава за първи път използвахме начупени огледала. Много се зарадвахме, че така добре са оценили труда ни” – спомня си дизайнерката.

Българските трика, които получиха всички първи места
Българските трика, които получиха всички първи места


„Божествено, невероятно, вълшебна красота, изящно, шедьовър” – това е само малка част от коментарите за трикото, което беше показано за първи път на турнира от веригата Гран При по художествена гимнастика в Москва (февруари 2021 г.) и предизвика истински фурор. Уникалното съчетание на елементи от народна шевица впечатли и руските коментатори: „Необичайна комбинация на трико с български костюм, много интересен подход. Приятно е, когато гимнастичките в някои от съчетанията включват и национална тематика, много е чувствено и това си личи в изпълнението” – отбелязаха те.

Вдъхновена от картина на Владимир Димитров-Майстора, Невена Братанова взима за основа кюстендилската сая. Изработването на трикото отнема няколко месеца, а освен бродерия на него са залепени многообразни по форма, големина и цвят кристали.

За Световната купа в София (26-28 март 2021 г.) дизайнерката търси различни,  смели, нестандартни и дори екстравагантни решения. Уточняването на моделите започва още през декември, като в него се включват треньори, хореографи, съдии и, разбира се, самите състезателки. Голямата изненада са триката за новата композиция на ансамбъл жени, създадени под влияние на модел на Жан-Пол Готие. 

„За ансамбъла искахме да експериментираме с нови, неизползвани досега материи за трика. Избрахме шифон и лак, който си мени цвета от пречупването на светлината и е нещо съвсем ново. Това, че шифонът няма еластичност, ни създаде доста проблеми, но триката станаха много нежни и феерични като основа, а лакът е препратка към металните ризници” – издава тайната на омагьосващите нови трика Невена Братанова.

„Когато гимнастичките излязат на килима, изобщо не мислим за нашия труд, а стискаме палци да си изиграят композициите без грешка – признава дизайнерката. – Щастливи и горди сме, че ни се предоставя тази възможност да се погрижим за визията на нашите националки и работата ни да бъде видяна на най-големите спортни събития.”

Снимки: fbgr.org, Невена Братанова

Десислава Семковска – bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук