Начало Новини.бг Бившата „Карловска коприна“ става жилищен комплекс

Бившата „Карловска коприна“ става жилищен комплекс

406
0

Затворен жилищен комплекс за военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада има намерение да изгражда собственикът на бившата текстилна фабрика „Карловска коприна“ проф. Димитър Тадаръков. От някогашната слава на града остана само терен от 49 декара. В продължение на една  година оттам изчезнаха всички производствени, складови и административни помещения. Те бяха съборени до кота нула. Според собственика причината е, че са неизползваеми  и се рушат, не съществува вероятност там отново да запеят станове, които да тъкат милиони метри естествена и изкуствена коприна за най-известните модни къщи в света, за Европа, Русия и Азия, както бе до началото на 90-те години.

 Сградите се самосрутват, вече са опасни, обясни професорът от УНСС.

На тяхно място той предвижда да бъде изграден жилищен комплекс за военнослужещи от най-голямото и елитно съединение на Българската армия, които участват в чуждестранни мисии. В този комплекс ще има жилищни сгради, които ще бъдат до два-три етажа, паркова зона, детски кътове, зони за спорт със съответните съоръжения – плувен басейн, игрища, тренировъчни зали, както и зони за развлечения, описа пред кореспондента на „Марица“ своя проект Димитър Тадаръков. Като един от инвеститорите в него той вижда Министерството на отбраната, а военнослужещите, които искат да притежават жилище в тази зона могат да участват със свои средства. Както „Марица“, писа Тадаръков предлага партньорство на НАТО в този проект.

Мястото е идеално за такъв комплекс – то е в центъра на града, на около пет минути път с автомобил до поделението на 61-ва Стрямска бригада. На север и североизток граничи с парковете на Карлово и опира в полите на Стара планина.

Засега обаче проектът лежи на масата на Министерството на обраната, без от ведомството да дават отговор. Вярвам в този проект, заяви Димитър Тадаръков.

Според запознати с пазара на недвижимите имоти и строителството  в Карлово, Тадаръков е уцелил десетката с намерението си да строи жилища за военни. 61-ва Стрямска бригада е най-големият работодател в региона, а военнослужещите са мъже и жени от всички краища на страната. С изключение на местните, почти всички останали живеят под наем.  Десетки са семействата на военните, които са си наели къщи в съседните села. Заради търсенето на жилища от рейнджърите, по-предприемчиви карловци, както и хора с пари от региона, купуват или строят собствени жилища, за да ги дават под наем основно на военнослужещи.

Димитър Тадаръков споделя, че  има и друг вариант за терена, който също е за комплекс, но без участието на военните. Този вариант собственикът е представил пред чуждестранни инвеститори. Поне двама от тях харесали мястото на Карлово в картата на България. Този проект, както и вариантът за жилищен комплекс за армията били представени пред инвеститорите в края на 2019 година. Пандемията и ограничителните мерки обаче били пречка бизнесмените, които проявили интерес, да не летят и видят терена на място, каза още пред „Марица“ Димитър Тадаръков.

Цветана Георгиева – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук