Начало Вяра.бг Най-старият действащ храм във вътрешността на Странджа се намира в Заберново

Най-старият действащ храм във вътрешността на Странджа се намира в Заберново

410
0

Доказано е, че църквата „Свети Лука” в Заберново е най-старият запазен храм във вътрешността на Странджа. Строена е с доброволен труд на хората в селото, вдигната е за по-малко от две денонощия.

Всъщност, „вдигната” е условно казано, защото на практика тя е вкопана в земята, каквито са били изискванията за строеж на православни храмове в Османската империя по време на турското робство – кръстът на покрива не трябвало да бъде по-висок от турчин на кон.

Стените й са от ломен камък. От външната страна е украсена с тухлен орнамент “вълчи зъб” и бигорен блок с релефен равнораменен кръст. В олтарната част са вградени пет ниши, като по средата има кръгъл прозорец с решетка от две кръстосани пръчки.

От западната и южната страна на църквата има открито предверие-нартика. В южната част на предверието, през XIX в. е достроена стаичка, в която се е помещавало килийното училище. Днес малката стаичка е реконструирана и пригодена за туристически посещения.

Възрастните жени са подредили масата, под която се минава по три пъти за здраве на Разпети петък

Местните жители разказват, че апсидата в сегашния си вид е правена от войските на генерал Дибич Забалкански, по време на една от Руско-турските войни. Друга следа, оставена от руснаците тук, е кръстът, издялан върху един от камъните на гърба на храма.

Днес за църквата се грижи леля Нанка – така я знаят в Заберново. Свещеник тук никой не е виждал отдавна, леля Нанка има грижата да бие камбаната на празник и за смърт. И да отключва дверите на Божия дом на светли дни като Великден.

Леля Нанка

Ако решите да се отбиете в това чудно странджанско село, непременно потърсете леля Нанка, да ви отвори храма, за да запалите свещичка за здраве. Така направихме и ние по време на краткия си престой в Заберново.

Една от най-старите икони в църквата е тази на св. Неделя. Лицето й е на красива жена, прилича повече на портрет на реална личност, казват хората в селото

А ако разполагате с повече време, можете да се отбиете до Калето.

Прасе издало на турците къде е входът за непристъпното Кале над Заберново

Или пък да се отправите на поход до някои от 13-те заберновски параклиса.Село Заберново се намира в Странджа планина на открит южен склон спускащ се от Босненското било към долината на река Велека. 68 km е разстоянието до Бургас, 44 km до общинския център Малко Търново по пътя през село Граматиково. Селото влиза в територията на Природен парк Странджа.

Старото му име е Заборна. При потушаването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година Заберново силно пострадва. Всичките 85 къщи са ограбени, а населението е избягало. Към 1926 г. то има 333 жители.

Днес в селото има по-малко от 30-тина постоянни жители…


Севдалина Пенева – desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук