Начало Култура.бг Обновяват Мемориалния комплекс на миньорския труд в Перник

Обновяват Мемориалния комплекс на миньорския труд в Перник

292
0

Обновяват Мемориалния комплекс на миньорския труд в Перник. Той е изграден на централния площад в Перник и е открит на 18 юни 1982 година. В началото на 90-те години на миналия век е затворен и занемарен. Комплексът е дело на авторски колектив начело с архитекта проф. Иван Татаров и скулпторът Секул Крумов.

Ремонтни дейности се извършват по фасадата на мемориала. Тя ще бъде облицована в черни мраморни плочи. Оригиналната облицовка от черно габро, която преди години беше демонтирана заради кражби, не може да бъде възстановена, тъй като голяма част от нея липсва, казаха от общината. Вътрешното пространство, в което са разположени девет скулптурни композиции, показващи сцени от работата на миньорите, ще бъде почистено.

Идеята е комплексът да бъде отворен за посещение и да бъде превърнат в място, където да се организират културни събития. В началото на тази година ОбС в Перник реши да бъде обявен международен конкурс за оформянето на архитектурния облик на централната градска част на Перник и вписването на Мемориала на миньорския труд в него. Повод за това бе открито писмо от интелктуалци и общественици с настояване  комплексът да бъде реновиран.

Радио Благоевград;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук