Начало образование.бг Децата харесват книги, които ги карат да бъдат уверени

Децата харесват книги, които ги карат да бъдат уверени

275
0

Чуват ли възрастните какво им казват децата и доколко разбираем за тях е езика, който те говорят? Каква подготовка е необходима и за едните, и за другите, за да бъде постигнат баланс в обучителния и възпитателния процес за изграждане на образовано общество. В рамките на „Младият Пловдив чете“ – част от фестивала „Пловдив чете“ създателят на сайта Detskiknigi.com Вал Стоева за едночасовата среща в мрежата и посланията на детските книги, консерватизма на взрастните към „тежките“ теми и с какво е уникална първата награда в България, посветена на детските книги, отличени чрез гласуване на децата „Бисерче вършебно“.

„Да се научим да чуваме  какво ни казват децата с думи и ни показват с действия, за да можем да ги „съпроводим“ успешно в света на книгите“. Това заяви Вал Стоева, създател на сайта detskiknigi.com 

Тя подчерта, че според международно проучване от 2011 г, нивата на функционална грамотност сред възрастните в страната не са никак високи и затова е много добра идеята за учене през целия живот. „Като родители се учим , но стига да успеем да отворим съзнанието си“.

Децата са добър учител и барометър за това, докъде сме ние. Умението да постигнем баланс обаче между технологиите, които владеят живота ни и новостите, които научаваме, е тайната на добрите решения за насърчаване на децата да четат повече.

„Често чувам израза, че детето няма време да чете, защото трябва да учи“ и ако ние не променим това отношение и не се ангажираме с това, процентът на функционална неграмотност ще нарастне още повече“.

По думите на Стоева, не трябва да пристъпваме към детските книги с недоверие и пренебрежение, че вече сме пораснали, а да се обърнем към детето у нас, защото у всеки човек остава да живее едно дете. „Детските книги помагат да семейството да общува, да се обсъждат важни за живота теми. Тези книги са много важни и дават основата, а за жалост са пренебрегвани.“

Пазарът на детски книги у нас е консервативен, заради нагласата на възрастните.

Родителите, учителите са много консервативни към „тежките“ теми, въпреки че напоследък пазарът се отваря и тенденцията се променя.

Децата днес не са поколение, което се подчинява безпрекословно, те трябва да бъдат убедени, за да уважават и да имат доверие, подчерта Стоева.

За наградата „Бисерче вълшебно“ тя уточни, че това е първата награда в България, която се присъжда само от деца от 5 до 16 години. Издателствата сами номинират техните най-добри проекти през предходната календарна година и децата избират да наградят онези книги, които ще ги превърнат в читатели.

„Децата харесват онази книга, която ги кара да се чувстват уверени и отговаря на собствените им въпроси“. 

Радио Пловдив;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук