Начало закон и ред Рекордно количество контрабандни цигари задържаха в Бургас

Рекордно количество контрабандни цигари задържаха в Бургас

246
0

Едно от най-големите количества недекларирани цигари за последните години задържаха на митнически пункт Пристанище Бургас.13 млн. къса за около 5 млн. лева са били укрити в ремарке, което е пристигнало в страната от Грузия с ферибот. Образувано е досъдебно производство.

35 ремаркета с домакински хартиени ролки са пътували за Унгария и са преминавали транзитно през България. Цигарите, над 650 000 кутии, са били укрити в едно от тях, то е било селектирано за проверка, обясни Тихомир Каменов, зам.-директор на Главна дирекция „Митническо разследване и разузнаване“ в Агенция „Митници“.

„Рентгеновата проверка установява места с различна плътност, във връзка с което е отклонено за физическа проверка. При нея се установява „тапа“. Декларираната стока – хартиени ролки, се намира в най-задната част и покрива малка част от товарното помещение. Цялата останала част е заета от цигари“.

Стоката е пристигнала  в България на 28.03.2021 година. Цигарите са от две търговски марки, непознати на българския пазар. Според Каменов не са предназначени за българския пазар, а най-вероятно за европейския. 

На този етап не можем да говорим за контрабанден канал, допълни той и уточни, че това е най-голямото количество задържани недекларирани цигари от началото на годината на граница на България, най-голямото количество цигари на ферибот в Бургас и едно от най-големите през последните години.

Образувано е досъдебно производство, обяви административният ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев и уточни, че то е за престъпление по чл.242, ал.1, б. „д“ от НК, тъй като касае квалифицирана контрабанда на стоки за търговски цели в големи размери. 

Към момента е извършен оглед, проведени са и разпити на свидетели. Няма задържани. Предстои да бъде назначена експертиза, която да установи дали цигарите са фабрично производство. Прокурор Чинев подчерта:

Има дружество, което е трябвало да експортира стоката до Унгария. То е българско. На този етап мога само това мога да заявя като информация. Все още разследването е в началния си стадий.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук