Начало Новини.бг Собственикът на „Къщата с ягодите“ с ново предписание за опазването на имота

Собственикът на „Къщата с ягодите“ с ново предписание за опазването на имота

261
0

В началото на февруари от Зеленото движение в район „Оборище“ организираха масово изпращане на сигнали до Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община при гл. архитект на София Здравко Здравков по повод застрашеното бъдеще на емблематичната „Къща с ягодите“, която е и паметник на културата.

“След като изпратихме сигнал още през лятото на 2020 г. за това, че се стича вода по къщата, а външните стени са носещи и са много важни, а район “Оборище” също изпратиха сигнал, на първо време си мислехме че няма никаква реакция от страна на Столичната община, защото никой не ни информира, тогава организирахме и масовото изпращане на сигнали до главния архитект на София”, казва Димитър Димитров.

След това подадохме заявка за достъп до офбществена информация в Столичната община, за да ни кажат какво си случва по този казус. Оказа се, че новините са по-добри отколкото очаквахме.   

Още в края на август от направление “Архитектура и градоустройство” и Националният институт на недвижимото културно наследство са направили съвместна проверка на къщата, като след нея няма никаква реакция.

В края на краищата в средата на февруари е направено предписание към собственика на имота да премахне поникналата растителност по външните стълби и балкони на къщата, както и в 14-дневен срок да бъдат затворени процепите на покрива, за да не прониква дъждовна вода.

Радио София;РодБГ 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук