Начало Доктор.бг Грешка в системата остави варненка без ваксинационен сертификат

Грешка в системата остави варненка без ваксинационен сертификат

303
0

Гергана Дочева от Варна се обърна към нашата медия с проблем относно издаването на сертификат след ваксиниране. Двете с дъщеря й Габриела Дочева се  ваксинират с ваксина на Пфайзер в ковид-кабинета на ДКЦ 1 „Света Клементина-Варна“. Поставени са двете дози, след което са поискали да им бъде издаден сертификат за ваксиниране. На майката е издаден сертификат, но на дъщерята – не. Причината е, че в информационната система на Министерството на здравеопазването, през която се издават сертификати излиза вписано, че дъщерята е ваксинирана не с Пфайзер, а с Астра Зенека и съответно не може да й бъде издаден искания документ. Той, обаче, им е нужен, защото са планирали пътуване в страни, където се изисква такъв документ.

Грешка в системата или човешка грешка – както и да наречем този случай, то има начин сгрешеното да бъде поправено. Какво, обаче, трябва се направи?

Гергана Дочева има всички документи, които доказват, че дъщеря й е ваксинирана с две дози на ваксината Пфайзер. В ковид-кабинета, обаче, й казват, че не могат да поправят грешката в информационната система и я препращат за компетентно мнение до РЗИ-Варна. Отива и там, но получава отговор, че и в инспекцията не могат да направят нищо, а само да подадат сигнал до звеното в София, което обслужва тази система. След една седмица чакане резултат няма.

Управителят на ДКЦ „Света Клементина“ доктор Иван Иванов не пожела да даде официално интервю за Радио Варна по този случай, но потвърди, че е запознат с него и е писал писмо до РЗИ-Варна, за да се започнат действия по неговото разрешаване.

Случая отправихме и до РЗИ-Варна. В рамките на няколко часа от там отговориха, че са направили проверка в ДКЦ-то където е извършена имунизацията и е станала грешката при вписването в системата.  Цеца Янкова, главен секретар на РЗИ-Варна обясни, че е подаден сигнал до Информационната система, за да се направи корекция на сгрешено вписаната ваксина.

Принципно подобна грешка може да се поправи и от човека, който я е направил, но само в рамките на работния ден и докато е отворена системата за вписване, обясни Цеца Янкова. След затварянето й в края на работния ден, вписаните данни не могат да бъдат коригирани и само служител, който обслужва информационната система може да направи това.

От тук нататък Гергана Дочева ще трябва още да чака, за да бъде поправена грешката в системата. Информация дали е направена корекция може да получи от съответното място, където е поставена ваксината – т.е. от ковид-кабинета в ДКЦ „Света Клементина“. От своя страна РЗИ-Варна ще сезира Дирекция „Електронно управление“ към Министерството на здравеопазването по този случай, за да се помогне той да бъде разрешен по-бързо, каза Цеца Янкова.

Радио Варна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук