Начало Култура.бг Завърши Вторият международен конкурс за хайку “Мая Любенова“

Завърши Вторият международен конкурс за хайку “Мая Любенова“

341
0

Приключи Вторият международен конкурс за хайку “Мая Любенова“. Тази година той беше на тема “Ново начало“. Всеки поет можеше да участва с не повече от две хайку. Журито беше в състав: Велислава Савова, Гергана Янинска и Илияна Делева.

Повече за конкурса и отличените творби разказва в “Артефир“ Гергана Янинска, организатор и член на журито:

“Международният конкурс за хайку “Мая Любенова“  дойде като идея на няколко приятелки, които пишем хайку. Защото Мая беше световнопризнат хайджин, публикуваше в редица международни списания, получаваше награди. Тя е единствената българка, носител на титлата на Световната хайку асоциация. Решихме да почетем паметта ѝ с този конкурс.

Мая Любенова
Мая Любенова

Вторият международен конкурс е на тема – “Ново начало“. Мотото е едно хайку на Мая – “Първо кафе, а ти, прилепче, няма ли да заспиваш“. Конкурсът има две секции – международна и българска. В българската участваха 208 хайку, между които имаше наистина прекрасни. Имаше какво да избираме и за какво да спорим. В международната секция участваха 420 хайку. На хайджини от повече от 50 държави.

Българската секция е на български, международната – на английски, но всички хайку на английски са преведени на български и всички на български са преведени на английски от Весислава Савова. 

Илияна Стоянова е част от журито на международната секция, тя е д-р по богословие и живее и работи в Англия. Тя е секретар на Британската хайку асоциация.

„Победителите избрахме след доста спорове. Избрахме си десетина хайку, които много ни харесаха и си коментирахме по между си. Наградените и отличените са публикувани в блога за съвременно българско хайку “Диви люляци“, поддържан от Цецка Илиева.“

Първо място в българската секция печели Ангел Дюлгеров

летен следобед
върху празния лист
кацва калинка

Първо място в международната секция печели Джоузи Лим от Австралия

след пожара
звукът на падаща
дъждовна капка

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук