Начало Новини.бг Пет дни преди вота избирателите в Кърджалийско скочиха с 80%

Пет дни преди вота избирателите в Кърджалийско скочиха с 80%

25
0

Със 120 000 човека се увеличиха избирателните списъци в област Кърджали между европейските и парламентарните избори. Това означава около 80% повече избиратели за региона, в който по списък сега трябва да гласуват 269 000 . В избирателните списъци попадат всички хора с постоянен адрес в съответното населено място, макар и да живят в  чужбина. 
Според РИК-Кърджали, проблем с присъствието на хора в списъците, които реално не живеят в селата, няма .„Реално живеещи може и да няма такъв брой, но по адресна регистрация, постоянен адрес – абсолютно. И затова са вкарани в избирателните списъци. Не виждам никаква драма“, казва Петър Захариев, председател на РИК- Кърджали.  По закон предварителните избирателни списъци се изготвят от областните администрации. Следва проверка от общините. Ден преди вота, заедно с всички изборни материали, Секционните избирателни комисии получават и окончателния списък с гласоподаватели. 
След приключване на изборния процес, РИК предава списъците с гласувалите на териториалните звена по ГРАО, които извършват проверка  за лица, гласували два пъти .

Радио Кърджали;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук