Начало Култура.бг Царят на вица! Арх. Чинков вкара Пловдив в комунизма с мекици без...

Царят на вица! Арх. Чинков вкара Пловдив в комунизма с мекици без пари

386
0

Като цар на вицовете и една от най-колоритните фигури в града е известен легендарният пловдивски архитект Никола Чинков. Той е живо доказателство колко опасни могат да бъдат шегите по тоталитарно време. Архитектът е един от малцината в света, лежал в затвора за вицове. Жилото на шегите му не щади никого, дори партийните величия.

Всъщност архитектът бил професионалист от европейска класа, перфекционист. Възлагали му винаги най-срочните и тежки обекти. Талантът да разсмива с пиперливи политически вицове обаче го превърнал в трън в петата на народната власт. Приписват му над петстотин вица.

Царят на вица! Арх. Чинков вкара Пловдив в комунизма с мекици без париНовиниИнформация

Откакто дойдоха гимназистките, в птицефермите секнаха яйцата, защото кокошките се научиха да правят аборти. Така се шегувал Чинков с поредния партиен почин – ученическите бригади.

Христоматийната случка с мекиците обаче истински вбесила властта. Една сутрин арх. Чинков платил на кварталния мекичар бай Илия целия оборот за ден – около 40 лева, с уговорката да раздава мекици без пари. Бързо се натрупала опашка, хората дори се карали за ред. Архитектът наблюдавал случващото се, застанал на ъгъла на „Отец Паисий“ и „Д-р Вълкович“. Бдителни граждани веднага пратили на място милиционер. Архитектът му обяснил, че просто искал да види как ще се живее в епохата на светлия комунизъм, когато няма да има нужда от пари.

Царят на вица! Арх. Чинков вкара Пловдив в комунизма с мекици без париНовиниИнформация

Част от сградите на талантливия архитект

В края на 1963 г. Следственият отдел на Държавна сигурност образува дело № 258 срещу архитекта вицаджия. Арестували го на 20 ноември 1963 г. 33 дни продължили разпитите. Боян Чинков е осъден на 5 години лишаване от свобода и конфискуване на част от имуществото му.

Още в съдебната зала сътворил поредния легендарен анекдот. При правото на последна дума Чинков призовал властта светкавично да раздаде на хората налъми, чиито подметки да са с остри грайфери. Защо?, попитал съдията. „Осъдихте ме, вече няма спънка пред светлото бъдеще. Сега, като потече мед и масло, хората да не се пързалят по улиците“, отвърнал осъденият.

Прекарал в Старозагорския затвор десет месеца. Пуснали Чинков след намеса на френския президент Шарл дьо Гол и на Пиер Ваго, председател на Международния съюз на архитектите. Лично генерал Дьо Гол разговарял с Тодор Живков и го помолил Чинков да бъде пуснат на свобода. На 9 септември 1964 г. Чинков бил амнистиран по случай 20-годишнината от победата на народната власт.

Продължавал да сипе шеги – като тази, че е тръгнал към ортопедията да му гипсират езика, за да не загази пак.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук