Начало наука.бг Подготвя се българска платформа за среща на науката с бизнеса

Подготвя се българска платформа за среща на науката с бизнеса

340
0

Проф. Владя Борисова: Офисите за трансфер на технологии превеждат от езика на науката на езика на бизнеса

Българската наука е на високо ниво и има какво да предложи както на националните, така и на чуждестранните инвеститори. Въпросът е по-скоро в наличието на изградена иновационна система на наша територия. Това мнение изрази в интервю за БНР проф. д-р Владя Борисова, директор на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер към Уиверситета за национално и световно стопанство.

Имаме изградени функционални звена, които на отделен етап отговарят за изграждането на връзката между науката и бизнеса, уточни тя.

Във всяка иновационно развита държава основни двигатели на иновационния растеж са научните изследвания и патентната активност за създадени изобретения, подчерта проф. Владя Борисова.

„Погледнато така, е изключително важно какъв е размерът на държавната субсидия, която се инвестира в университетите и изследователските институти на БАН. Сравнено с останалите държави той е под 1% към момента.“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основно звено за връзката между академия и бизнес са офисите за трансфер на технологии, посочи Владя Борисова в предаването „Преди всички“.

„Офисите за трансфер на технологии са звената, които превеждат научното изследване от езика на науката на езика на икономиката.“

Това, което липсва и затруднява бизнеса, е как да разбере какво създават научно-изследователските резултати, допълни тя. По думите й „пътят до достигането до тази информация е една от липсващите брънки в иновационната екосистема“.

Затова се планира създаването на платформа, която ще срещне научните разработки с бизнеса, така че да се реализира технологичен трансфер, съобщи проф. д-р Владя Борисова.

Нямаме достатъчно подготвени кадри в областта на интелектуалната собственост, отбеляза още Борисова във връзка с проведено съвместно изследване с Патентното ведомство и Световната организация за интелектуална собственост.

Процедурите по патентоване не са никак евтини, затова са необходими средства, с които да разполагат университетите и институтите на БАН за техните фондове за интелектуална собственост, обясни проф. Борисова.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук