Начало Култура.бг Фолклор.бг 91 години от рождението на Стефка Съботинова – незабравимия български глас

91 години от рождението на Стефка Съботинова – незабравимия български глас

339
0

Историята на нейната „коронна песен“ е вплетена и в професионалната съдба на изпълнителката. Композиторът Филип Кутев пръв оценява този истински фолклорен бисер, както и великолепното изпълнение с топлия, лиричен глас на Стефка Съботинова. Той обработва „Притури се планината“ за оркестъра на ръководения от него Ансамбъл за народни песни и танци (днес Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“). Солистка е именитата ни певица. След това, през 1974 г., песента е записана за фонда на БНР. Емоционалното изпълнение на тази балада вълнува не само с текста и красивата мелодична линия, но и с голямото майсторство на Стефка Съботинова в изпълнението на бавните песни, съществен дял от репертоар ѝ.

„Притури се планината“ тръгва по света благодарение на швейцарския продуцент Марсел Селие. В първия си албум от поредицата „Мистерията на българските гласове“, наред със записите на професионалните хорове  на АНПТ „Филип Кутев“, АНПТ „Пирин“, АНПТ „Тракия“, той включва и две солови песни на Стефка Съботинова – „Притури се планината“ и „Мър, Станке ле“.

Така започна световният триумф на българския шедьовър. През 1994 г. френският музикант Жаки Анона композира модерен аранжимент, запазвайки оригиналното соло на Стефка Съботинова. Песента е използвана и в озвучаването на няколко чуждестранни филма, има редица пребработки за различни състави. Освен радост, този успех носи и огорчение на певицата, която приживе споделя: „Получих много обич от народа, признание и слава, но за съжаление трябва отвън да те признаят, едва след това да ти обърнат внимание у нас“.

Приносът на Стефка Съботинова за фолклорната ни култура не се свежда само до световната известност на „Притури се планината“. Огромен е репертоарът ѝ от тракийски образци, записан за фонда на Националното радио. Наред със соловите ѝ песни, с особена популярност се славят и дуетите ѝ с Тинка Пешева – певица от Карловския край.

Родена в старозагорското село Розов кладенец през 1930 г., Стефка Съботинова си отиде през 2010 г. Наследява дарбата от семейството си – преселници от Беломорска Тракия. Професионалният си път започва след успешен конкурс в ансамбъла, ръководен от Филип Кутев – ценен период за музикантското ѝ израстване като хорова певица. В началото на 70-те години на м. в. тя е глас и в хоровия състав при Ансамбъла за народни песни на БНР, по-късно известен с името „Мистерията на българските гласове“. Записите на „Мистерията…“, събрани във втория албум, продуциран от Марсел Селие в едноименната поредица, спечели престижната награда „Грами“ през1990 г. Стефка Съботинова е от българските певци, допринесли за световната слава на богатите ни музикални традиции и уникални гласове. Носителка е на орден „Стара планина – I степен“. Приживе именитата ни изпълнителка винаги е ценяла своята публика, като често е споделяла: „Богата съм, защото целият народ ме обича“.

Илка Димитрова – bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук