Начало Светът Невиждано шествие на мумии по улиците на Кайро (ВИДЕО/СНИМКИ)

Невиждано шествие на мумии по улиците на Кайро (ВИДЕО/СНИМКИ)

302
0

Невиждано шествие на египетски фараони или по точно на техните мумии, преминава тази вечер по улиците на египетската столица Кайро, предадоха световните агенции.
Невижданото дефиле, в което „участници“ са 22 мумии на фараони, сред които на Рамзес Втори и на жената-фараон Хатшепсут, прекосява в продължение на час разстоянието от
Египетския музей на площад Тахрир до новия Национален музей на египетската цивилизация, който официално се открива утре и който се намира се в покрайнините на града.

Мумиите се транспортират в специални позлатени капсули-саркофази с контролирана среда вътре, предпазени от действието на кислорода, натоварени на камиони-платформи, обсипани със златни орнаменти и с изписани върху тях имената на фараоните. Церемонията по транспортирането започна с 21 оръдейни салюта. Шествието е и истинско пиршество на светлини и музика. То бе предшествано от симфоничен концерт и съпътствано от танци на открито и от парад на мъже и жени, дегизирани като древни египтяни.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Транспортираните мумии са повечето на владетели от Новото царство, управлявало Египет между 1539 г. преди Христа до 1075 г. преди Христа. 18 от тях са на фараони, а 4 – на други управници. Първоначално те са били погребани преди около 3000 години в Долината на царете и съседния Деир ел Бахри, намиращи се близо до южния град Луксор. Мумиите са били изровени оттам през 19-и век.

Шествието на мумиите се излъчва пряко по телевизията и по интернет в над 60 страни. Посетителите на новата обител на мумиите – новия музей, ще могат да ги видят обаче едва след 18 април, след като те „бъдат удобно настанени“ в новите експозиционни площи.

В Кайро е и генералната директорка на ЮНЕСКО Одре Азуле. Тя нарече преместването на мумиите в новия музей „край на една дълга работа за тяхното по-добро съхранение и по-добро представяне пред публиката“. ЮНЕСКО участва в тези усилия.

dariknews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук