Начало Светът Учени откриха коя съставка може да удължи живота ни

Учени откриха коя съставка може да удължи живота ни

302
0

Добавянето на селен към храненето предпазва от затлъстяване, установиха изследвания върху мишки, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“, позовавайки се на публикация в „иЛайф“. Един от доказаните методи за удължаване на живота при много организми, включително и при бозайници, е чрез ограничаване на приема на аминокиселината метионин. Последните изследвания сочат, че ефектът от ограничаване на метионин върху продължителността на живота е валиден и при хората.

Това може да се постигне чрез спазване на веганска диета, но тя не допада на всеки.Учени от Фондация Орентрайх за насърчаване на науката в Колд Спринг, Ню Йорк, потърсиха начини да постигнат този ефект без ограничения в храненето. В това им помогна откритието, че контролът върху аминокиселината води до намаляване на количеството на хормона IGF-1, който контролира енергията. Предишни изследвания показаха, че добавката на селен намалява нивата на IGF-1 при плъхове. Освен при мишки, учените са изследвали въздействието на селена и върху дрожди.

При животните опитите показали, че селенът пречи на затлъстяването. При тестовете с дрожди се оказало, че селенът увеличава с 62 на сто хронологичната продължителност на живота им и с девет поколения – размножителната им способност.

„Една от основните цели на изследването на стареенето е да се открият прости начини за удължаване на човешкия живот“, казва Джей Джонсън, един от участниците в проучването. „Ние открихме доказателства, че краткосрочното добавяне на органични или неорганични източници на селен дава множество здравни предимства при мишки, най-значимо от които е предотвратяване на затлъстяване вследствие на храненето. Дългосрочно очакваме, че ефектът ще е предотвратяване на болести на стареенето и удължаване на живота при мишки. Надяваме се, че наблюденията ни върху гризачи ще са валидни и при хората“, каза той.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук