Начало История.бг Файтонът на Капитана ще се приюти в Старинното училище в Асеновград

Файтонът на Капитана ще се приюти в Старинното училище в Асеновград

276
0

По инициатива на гражданското сдружение „Станимашка фотографчийница“ съдбата на знаковия за Асеновград „Файтон на Капитана“ вече е решена. Старинното возило ще има нов дом, където ще бъде съхранено.

Идеята на общинското ръководство е файтонът да стане част от експозицията на Старинно училище „Свети Георги“ в Асеновград. За целта ще бъде направен навес в двора на музейната институция, който да го предпазва от неблагоприятни атмосферни условия.

В момента историческата ценност се намира в двора на Капитана. Състоянието му е отлично. До последно е бил в експлоатация. А малко преди Костадин Михайлов – Капитана да почине, го е освежил.

Припомняме, че в края на 2019 г.  писателят Никола Филипов алармира във „Фейсбук“, че последният асеновградски файтон е обявен за продажба. В своята публикация в социалната мрежа той сподели, че би могло реликвата да бъде откупена за музеен експонат и изложена под навес някъде край Етнографската къща, край Старинното училище или на друго подходящо място. 

Неговият апел за спасяването на последния напълно запазен и функциониращ файтон в Асеновград предизвика оживени коментари в социалната мрежа. Каузата намери подкрепа от доста асеновградчани и в крайна сметка продажбата на файтона бе спряна. А гражданската инициатива „Станимашка фотографчийница“ организира дарителска кампания за откупване на файтона.

Акцията приключи успешно – бяха събрани необходимите средства за целта. Сдружението планира да го дари на общината, след като мястото за експозицията бъде пригодено за поставянето му.

„Надяваме се след като това стане факт да има много и най-различни събития, свързани с Файтона на Капитана, организирани в Асеновград“, посочват инициаторите.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук