Начало Култура.бг ЧРД на оперната прима Цветелина Малджанска!

ЧРД на оперната прима Цветелина Малджанска!

578
0

Zvetelina Maldjanska – Mercè, Dilette Amiche

Ражда се в семейство на майка музикант и баща физик на 4 април 1970 г. От 12-годишна възраст свири на пиано. Баща ѝ иска сериозно образование за дъщеря си и тя записва медицина, но взима и частни уроци по пеене при Александрина Милчева. Завършва медицина през 1994 г.

„Защо избрах операта пред медицината? Това е въпрос с минала давност, защото вече не съм на 20 или на 30 години, когато трябва да взимам решения. Има неща които са непреодолими и макар човек да се опитва да бъде разумен в крайна сметка слуша сърцето си и в случая така се случи и с мен…Започнах да пея защото исках да правя това…“, коментира Цветелина Малджанска.

Заминава за Италия, където пак работи с Александрина Милчева, както и с Никола Гюзелев и Серджо Олива. Специализира в Академията „Борис Христов“ в Рим. Още на следващата година печели международни награди.[ Специализира и неврология в ИСУЛ.

През 1995 г. дебютира на сцените на Софийската и Варненската опера в ролята на Лучия от едноименната опера от Доницети. Репертоарът ѝ включва партиите на Виолета в „Травиата“, Мими в „Бохеми“, Лиу в „Турандот“. Пее с почти всички български филхармонични оркестри. Гастролира в България, Италия, Израел, Германия, Бразилия, САЩ, Испания.

През 2005 г. партнира на Хосе Карерас и Андреа Бочели на концертите им в София.

През 2001 г. Пласидо Доминго я кани да пее в Лос Анджелис, през 2005 г. Хосе Карерас я избира да му партнира, а по-късно Андреа Бочели пее с нея.

„Това са хората, които са най- естествените, най- нормалните. Те са истински творци и не са се самозабравили…Те са направили кариера, за която всички мечтаят. Те изискват от себе си най- доброто и за това никога не укоряват, защото знаят колко е трудно..“, споделя впечетленията си оперната прима.

През 1995 г. печели две първи награди от певческите конкурси „Христо Бръмбаров“ и „Франческо Пауло Нелиа“, Италия.

През 1996 г. програма „Христо Ботев“ на БНР ѝ присъжда приза за най-добър млад музикант.

Носителка на Специалната награда на журито от Международния оперен конкурс в Мармонд, Франция и на стипендия от конкурса „Джузепе ди Стефано“, Италия.

Почетен гражданин на Враца (2006).

wikipedia.org; youtube.com; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук