Начало География.бг Над 1000 становища срещу застрояването на Карадере

Над 1000 становища срещу застрояването на Карадере

279
0

Повече от 1000 становища срещу застрояването на Карадере са постъпили в община Бяла, съобщават от гражданската група „Да спасим Карадере“.

Мненията се събираха до 2 април вкл. в рамките на седмица след първото online обсъждане за предварителната визия за бъдещото общо устройство и развитие на община Бяла.

То беше обявено като предварително допитване по „концептуален проект“, а официалното обществено обсъждане по реда на ЗУТ тепърва предстои. Според проекта, който може да се види на видеозаписа, представен от община Бяла, се предвижда застрояване на имотите, обграждащи един от последните незастроени плажове у нас – „Карадере“.

Към 3 април на сайта на община Бяла е публикуван списък с имената на 336 заявители, но от там уточняват, че информацията не е окончателна. От администрацията се ангажират, че до края на тази седмица ще бъде представен пълнен списък с имената на всички, изпратили мнение. В списъка са само имената на хората, но не и съдържанието на мненията им. Припомняме, общественото обсъждане по ЗУТ ще се проведе след публикуване както на подробния проект на нов общ устройствен план  (ОУП) на Бяла, така и на оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценката за съвместимост с европейската мрежа „Натура 2000“, тъй като „Карадере“ попада в две от зоните на европейската мрежа.

До месеци предстои същинското обществено обсъждане по реда на Закона за устройство на територията. „Да спасим Карадере“ ще продължи активно участието си и в следващите етапи на изготвяне на устройствения план за Бяла, използвайки всички мерки в рамките на закона за опазване на плажа на Карадере. Гражданското обединение ще предлага и икономически изгодни, иновативни решения за съхраняване на природния баланс и защита на интересите на местните общности.

Местността Карадере е една от малкото, останали съхранени без застрояване по Черноморието

Казусът Карадере включва множество закононорушения, започнали през 2004 година с опитите за застрояване на местността от крупни инвеститори. През 2015 година е плаж Карадере е обявен за природосъобразен туризъм и се ползва със специална защита. Такава обаче е отказана за местността зад плажната ивица. Закононарушенията продължават и 17 години по-късно. Решаването на казуса е в ръцете на Народното събрание за законодателни решения, и на общината, и правителството за предприемане на решителни мерки.

„Да спасим Карадере“ е гражданска инициатива, в която участват граждани от гр. Бяла. село Горица и от останалата част на страната. Групата се стреми да намери трайно решение за запазване на местността и се противопоставя на незаконосъбразните опити за застрояването й. „Да спасим Карадере“ организира пролетни и есенни почиствания на местността, поставя информационни табла със сведения за дюните на плажа, информация за защитените растителни видове в района и правила за отговорно къмпиране. Всички дейности по поддръжка на местността се извършват от доброволци със собствени средства.

Радио Варна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук