Начало История.бг На 6 април 1877 г. в Букурещ излиза първи брой на първия български...

На 6 април 1877 г. в Букурещ излиза първи брой на първия български всекидневник „Секидневний новинар“.

345
0

Само 6 дни преди обявяването на Руско-турската освободителна война, на 6 април 1877 г., в Букурещ започва да излиза първият български всекидневен информационен вестник “Секидневний новинар”. Издава го Павел Бобеков.

Той е панагюрският учител, който по време на Априлското въстание е избран за председател на Временното българско правителство, създадено по инициатива на Панайот Волов и Георги Бенковски.

“Секидневний новинар” се печатал в малък формат и имал обем само от 4 страници, но въпреки това издателите се опитвали да предоставят на българските читатели навременна и пълна информация за “сичките дневни новини“.

С началото на бойните действия на юг от река Дунав вестникът започнал да отразява максимално бързо и обективно случващото се на фронта, като за целта умело се възползвал от услугите на популярната по онова време френска агенция “Хавас“.

Любопитно е да се отбележи, че на страниците на “Секидневний новинар” за първи път е публикувана и песента на Никола Живков “Шуми Марица“, която много скоро се превърнала в химн на българското опълчение.

За жалост безпаричието не позволило на вестника да просъществува дълго и след отпечатването на 50 броя всекидневникът престанал да излиза – 5 юни 1877 г..

bgnasledstvo.org/bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук