Начало Култура.бг Традиции.бг Отново предлагат 6 декември да бъде неприсъствен ден в Бургас

Отново предлагат 6 декември да бъде неприсъствен ден в Бургас

292
0

Предложението празникът на Бургас – 6 декември да бъде неприсъствен ден, породи дебати в местния парламент. Докладната записка е на общинския съветник от БСП Христо Панайотов. Той посочва, че подобна практика е въведена и в други общини в страната. Основната цел е по този начин повече хора ще могат да участват в честванията на празника на града. Според част от общинските съветници обаче, това ще се отрази на местния бизнес.

Подобно предложение, беше внесено в местния парламент в началото на миналата година. То беше инициирано от директора на бургаския затвор Бранимир Мангъров. След обсъждане в комисиите на местния парламент докладната записка така и не стигна до разглеждане на редовна сесия. „Именно това е една от причините да внеса предложението. Все пак този въпрос един път завинаги на този етап в този парламент да бъде приключен. Да влезе в зала и вече всеки един от съветниците да изрази своето мнение“, обясни Христо Панайотов.

Предложението беше подкрепено от Йордан Георгиев от БСП. „Би било добре да се обяви за неработен ден, за да може повече хора да се включат в празника“, посочи той.

Според общинския съветник Виолета Илиева, хората сами могат да преценят дали си пуснат отпуска, за да посетят събитията от разнообразната програма.

Пеньо Мечков допълни, че ако бъде въведено предложението, то ще се отрази на бизнеса. „Над 90 % от бизнеса в Бургас е частен и никой от собствениците на тези фирми няма да пусне персонала си в почивка на този ден. Отделно собствениците ще трябва да платят допълнителни налози, защото ако се въведе за почивен ден, налозите вече са други“, обясни той.

Докладната записка ще бъде гласувана на сесията в края на месеца.

Радио Бургас;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук