Начало География.бг Българската картография отбелязва 10-годишен юбилей

Българската картография отбелязва 10-годишен юбилей

366
0

В националните и международни инициативи на организацията пълноценно се включва центъра Геопан, избрал Южното Черноморие и Източна Тракия за основен обект на дейността си

Преди десет години българската картографска общност постави началото на своя национална асоциация. Само за десетилетие Българската картографска асоциация (БКА) се утвърди и бе приета като наш национален представител в Международната картографска асоциация (ICA).

Изминаха десет години, наситени с активна, добре премислена и организирана работа, с участия в глобални инициативи и домакинства на международни форуми, както и с богата картографска продукция, отговаряща на високите изисквания за сертифициране по възприетите международни правила.

Този целеустремен път има няколко постижения, потвърдени не с домашни самооценки, а с приемането на БКА за равнопоставен участник в международното развитие на геопространствените науки и тяхното приложение в практиката. 

Достатъчно е да споменем добре замислената и образцово проведена национална програма на България през Международната година на картата (2015 – 2016) или гостуването в седалището на ООН с представителна картографска изложба, която завърши с първото дарение на съвременни български карти. То бе прието от ръководството на библиотеката на световната организация като изненадващ жест на България.

По-късно дойде и изборът на 20 юли 2019 г. в Токио на председателя на БКА проф. Теменужка Бандрова за вицепрезидент на Световната картографска асоциация и няколко месеца по-късно и за главен ковчежник на авторитетната Digital Earth.

Не можем да подминем включването на Международната картографска конференция на БКА (след Созопол`2018) в глобалния календар на картографските прояви през следващите години.

В национален план последователното приемане на сертификацията като инструмент за постигане на качество на картографския продукт помогна за намирането на верните критерии и постигнати международни изисквания и конкурентност.

БКА се наложи като пълноправен участник в международното развитие на тази важна дисциплина – картографията. С времето дойде и номинирането на няколко български специалисти за членове на комисиите на ICA.

Международният търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас, един от основателите на БКА, през тези десет години участва пълноценно в нейните национални и международни инициативи.

В общността на асоциацията срещнахме и своя творчески партньор – КартГео – Троян и ценна консултантска помощ.

Признание за това са международният сертификат за изложбата „Морето сближава всичко далечно”, осъществена в сътрудничество с Дипломатическия институт на МВнР и БКА, трансграничният проект „Странджа – Йълдъз – планината без пожари”, националните сертификати за качество на картографски продукт за картата „Странджа“ и туристическата карта на Община Созопол, почетният диплом на д-р Стефан Пейков за принос в съвременната българска картография, както и отличаването на картата на община Созопол с първа награда на Нацоналния конкурс за карти (2018).

Като организация, избрала Южното Черноморие и Източна Тракия за основен обект на дейността си, Геопан получи още едно признание – сертификат, който удостоверява статута му на член учредител на Националната асоциация на българските картографи.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук