Начало География.бг Дилемата какво да купим: Готова къща или свободен парцел на село

Дилемата какво да купим: Готова къща или свободен парцел на село

362
0

Локдаунът отприщи манията на българина да купува къщи на село. Освен готовите постройки обаче, нашенецът влага парите си и в свободни парцели. „На практика оферти за застрояване на празни парцели около Пловдив почти няма, изкупиха се като топъл хляб“, смее се шефът на RE/MAX Advantage в Пловдив – Георги Димитров. Все пак той уточнява, че това се отнася до терени  с атрактивно местоположение и наличие на комуникации, предимно в селата Белащица, Брестник и Марково, където цените традиционно са най-високи – около 50 до 70 евро/кв. м.

„Търсенето на готови къщи, както и на свободни парцели се увеличи в пандемията и това е нормално – хората искат дом на чист въздух и с дворче. В зависимост от бюджета, те имат различни варианти – цените в традиционно предпочитани зони като Марково, Белащица и Брестник се движат около 50-70 евро/кв.м, имаме оферти и по 100 евро за квадрат. Цената се вдига в зависимост от това доколко имотът е „обезпечен“ с изградена инфраструктура и добра локация. По-евтини парцели могат да се намерят в селата Скутаре, Войводиново, Цалапица и Калековец, където цените се движат между 15-20 до 30 евро/кв.м. Ето защо тук свободни парцели почти няма, изкупиха се“, твърди брокерът.

Дилемата какво да купим: Готова къща или свободен парцел на селоНовиниИнформация

Интересът към имотите в близките до Пловдив села е наистина огромен, допълват брокери от други агенции под тепетата. Купувачът, който не е склонен да вдига дом от нулата, търси готови постройки. Сред най-атрактивните оферти в момента е комплекс от 14 еднофамилни къщи в село Марково. В него къщите са с 3 спални и с площ от 162.00 кв.м, имат двор, басейн с шезлонг зона и обособени паркоместа. Цената е около € 199 000 за къща. Само на 10 км от Пловдив може да закупите еднофамилна къща с 3 или 4 спални, също в затворен комплекс. Докато е на Акт 15 – цената й е € 139 700, ако обаче решите да изчакате Акт 16 – трябва да приготвите по € 147 000, за да влезете в нея.

Даниела Арнаудова – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук