Начало Новини.бг Обрат! Манолова натиска партиите на протеста да съставят правителство

Обрат! Манолова натиска партиите на протеста да съставят правителство

312
0

Правителство на „партиите от протеста“ може и да има противно на очакванията, че от „Има такъв народ“ се канят да върнат мандата за съставяне на кабинет, който ще получат като втора политическа сила в новия парламент. За вариант анти ГЕРБ правителство на практика настоя Мая Манолова във видео обръщение, излъчено във Фейсбук преди часове.

Тя припомни конституционната процедура, според която , ако Борисов не състави кабинет, мандатът ще се връчи на втория – Слави Трифонов. „От „Изправи се.БГ“ ясно сме казали, че наши естествени партньори са партията на Слави Трифонов и Демократична България. Във всички случаи ще настояваме да са изпълнени ангажиментите, поети към българските граждани“, каза Манолова, с което отвори темата за кабинет на малцинството. Трите партии заедно имат 91 депутати и ще им трябва подкрепата на БСП, за да съставят кабинет. От ИТН и Демократична България обаче вече настояха, че не биха приели рамо от столетницата, макар Корнелия Нинова вече да я предложи.

Манолова коментира и идеята на Бойко Борисов иска свикване на Велико Народно събрание. „Конституцията за втори път се превръща в средство да продължи властта си и още малко да е премиер. Той така и не разбра, че за да се започне процедура за приемане на нова Конституция, е необходимо да има конституционен проект. Какво ще предложи Борисов? Чл. 1 да гласи „Борисов да е премиер до живот“ ли?“, коментира Манолова.

Тя предположи, че ще има дебат по конституцията и съдебна реформа, но не по начина на Борисов. „Дали ще се свиква Велико Народно събрание, ще решим ние – партиите на протеста, които сме първа политическа сила. Този път конституционният дебат ще е с експерти, конституционалисти, университетски преподаватели, граждани, магистрати. Конституцията няма да се пише от безхаберници за една нощ“, заяви Манолова.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук