Начало Село.бг Полски пъдари ще пазят земеделската продукция в Сливенско

Полски пъдари ще пазят земеделската продукция в Сливенско

333
0

За четвърта година в община Сливен ще се осъществи проектът по опазване на селскостопанската продукция на малки и средни земеделски производители в населените места. Основната идея е възстановяване на традицията с въвеждане на полски пазачи (пъдари), както е било в миналото.

От 1 май до края на октомври към „Общинска охрана и СОТ“ ще бъдат назначени 25 човека, които ще имат ангажимент за опазване на земеделската продукция със съдействието на полицията и местните кметове.

Обособени са пет центъра – град Кермен и селата Жельо войвода, Самуилово, Гавраилово и Злати войвода. Всеки един от тях ще разполага с по един автомобил.

Проектът стартира през 2017 г. по идея на сливенския кмет Стефан Радев във връзка с необходимостта от подкрепа на малките производители и жителите на населените места заради зачестили посегателства и кражби на тяхната продукция. Единствено през 2020 г. проектът не се реализира заради възникналата пандемия от коронавирус и финансовите последствия от нея.

В момента тече подготовката за реализацията му през тази година. Управителят на „Общинска охрана и СОТ” Петко Чолаков заяви, че има огромен ефект от инициативата и определи проекта като уникален за страната.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук