Начало Култура.бг Владимир Игнатовски: Тарковски е предупредил за бъдещия спад на култура, но ние...

Владимир Игнатовски: Тарковски е предупредил за бъдещия спад на култура, но ние не го чуваме

323
0

Отбелязваме годишнина от рождението на великия филмов режисьор Андрей Тарковски. Проф. Владимир Игнатовски, един от големите ни кинокритици, е преводач на книга за Тарковски. Професор Владимир Игнатовски открива творчеството на Тарковски чрез първия филм на режисьора – „Иваново детство“. Впоследствие успява да се запознае с него и на живо:  

„Тарковски е особен човек. Един от малкото гении в световното кино, не само в руското. Той не беше лесен за контакти“, казва проф. Игнатовски.

Андрей Тарковски израства в една изключително интелектуална среда, подчертава професор Игнатовски. Определя го като най-ерудирания режисьор на света. Това става ясно и от книгата на режисьора „Уловеното време“.  

Говорейки за „Сталкер“, си спомняме и за „Соларис“ – филмите на Тарковски, които той посвещава на научната фантастика. Според професор Игнатовски жанрът е само завесата, зад която се крият богатите послания и търсения на режисьора.

facebook.com

„Той се мъчи в рамките на научната фантастика да разкаже своята представа за хората, за поведението, за моралната отговорност. Той не се интересува от Космоса, а от вътрешното състояние на хората, за него това е само повод да му разрешат да прави филми – погледнете колко години минават между един и друг от филмите си, той трудно пробиваше в ситото на цензурата. Той чака по 5-7 години да направи филм…“, каза още в „Хоризонт до обед“ Игнатовски.

Андрей Тарковски оставя след себе си седем филма. Той е един от хората на изкуството, които предвиждат и предупреждават за процесите, които наблюдаваме в съвременното общество:

Той ни е е предупредил, но ние не го чуваме…цялата тази унес по благоденствието, по потреблението, спадането на културата, той го е разбрал от своята висота…“, посочи проф. Игнатовски.

Всички в неговото семейство са се занимавали с поезия и кино, познавам сестра му Марина и смятам, че той е силно творческа личност“, коментира Майя Праматарова от Българския културен институт в Москва.

„Интересни са взаимовръзките му с другите големи кинодейци. Забележително е било умението му да среща точните хора в точния момент – на вълната, на която той се намира при правенето на даден филм. Един от ключовите послания във филмите му е образът на детето, музиката на Бах…“, каза още Праматарова.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук