Начало Светът Норвегия започва поетапно премахване на ограниченията

Норвегия започва поетапно премахване на ограниченията

274
0

Норвегия ще премахне ограниченията си за коронавирус на четири етапа, всеки с интервал от поне три седмици, обяви в сряда премиерът Ерна Солберг.

Ерна Солберг, министър-председател на Норвегия

Ерна Солберг, министър-председател на Норвегия

Страната с 5,4 милиона души население е сравнително успешна в сдържането на COVID-19 с малко над 100 000 случая и само 683 смъртни случая.

Когато обяви плановете си да отвори отново, Солбърг не искаше да се ангажира с дата за връщане към нормалното. „Възобновяването трябва да се основава на данни, а не на дати“, каза Солберг пред норвежкия парламент.

Постепенно облекчаване на ограниченията ще бъде направено в светлината на епидемичната обстановка, капацитета на здравната система и напредъка в разпространението на ваксини, каза премиерът.

Изправени пред възобновяване на случаите на заразяване с коронавирус, проследени до по-заразния британски вариант, норвежките власти затегнаха ограниченията точно преди Великденските празници. Те временно забраниха продажбата на алкохол в барове и ресторанти, затвориха фитнес залите и обществените басейни, призоваха хората да ограничат драстично социалното взаимодействие и въведоха по-строги карантинни изисквания за повечето пътници, влизащи в страната.

Правителството ще обмисли „през следващите няколко дни“ дали да отмени по-строгите мерки, въведени на 25 март, което би било първата от четирите стъпки към нормализиране, допълни Солберг. Около три седмици ще трябва да преминат между всеки етап, за да се измери ефектът от облекчените мерки и те могат да бъдат обърнати в зависимост от ситуацията.

„Разбирам, че мнозина биха искали да видят план с конкретни дати“, каза Солберг. „Не можем. Има твърде много несигурности“, добави тя, имайки предвид възможни нови мутации и вариации в доставките на ваксини. Подобно на Дания, Норвегия е спряла употребата на ваксината AstraZeneca след множество случаи на тежки кръвни съсиреци, някои от които с фатален изход, сред хората, които са получили препарата. Въпреки че не разкри точен график, Солберг изчисли, че първите три стъпки, с изключение на непредвидени обстоятелства, вероятно ще бъдат завършени до края на юни. Норвежките власти също работят по „сертификат за коронавирус“, който би могъл да даде повече свобода за ваксинираните или имунизираните срещу вируса.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук