Начало Култура.бг Художник анималист превръща столичната улица „Иван Вазов“ в артгалерия на открито

Художник анималист превръща столичната улица „Иван Вазов“ в артгалерия на открито

347
0

Анелия Александрова преобразява стари ръждясали електрически табла в истински произведения на изкуството, а 2-годишният ѝ санбернар търпеливо ѝ позира като модел.

Знаковата софийска улица „Иван Вазов“ посреща пролетта още по-красива и цветна, а причината е, че две от старите и сиви електроразпределителни касети на тротоарите ѝ бяха професионално изрисувани с трайни акрилни бои от художничката Анелия Александрова – Ая и вече радват с ярките си багри минувачите. И най-вече децата, разбира се. Обяснението е, че централно място в арткомпозицията, в която се превърнаха ел. таблата, е отредено за един от най-добрите приятели на човека – кучето. Дружелюбният и жертвоготовен санбернар е лавинно куче спасител, но тук е представен и като закрилник на синявицата, която е защитен вид в България.

„Трансформацията“ на старите и неугледни електрически табла в творби на изкуството, носещи и силно послание, са част от проекта „Пътепис на анамалистичното изкуство“ на Анелия Александрова – Ая, която се стреми да заздрави връзката на природата с градската среда чрез анималистични образи. Авторката кани на едно любопитно пътешествие из животинския свят в неговото многообразие и символика. В условията на пандемия и на въведени строги противоепидемични мерки проектът на младата художничка развива идеята за галерия на открито, представяща по оригинален начин анималистичното изкуство.

Трансформирайки ел. таблата в арттворби, Анелия се сблъскала и с неочаквани премеждия. Докато завършвала работа си по едното табло, някой „шегаджия“ надраскал с маркер другото, което било почти готово. Наложило се тя отново да го изрисува. Като приключила с „Приятели“, отново пребоядисала другото табло, но буквално още преди боите да са изсъхнали, пак го надраскали и отново се наложило да го възстановява.

„Докато рисувах анималистични сюжети върху ел. таблата, минаваха родители с деца и всички много се радваха на таблото с кучето и котката. Някои минаваха дори и по няколко пъти на ден, за да видят докъде съм стигнала, голяма атракция бях, особено в компанията на моя санбернар, който страшно търпеливо ми позираше“, споделя Анелия Александрова.

„Преобразените“ електрически табла по ул. „Иван Вазов“ с живописните творби „Приятели“ и „Полет“ са реализирани по програма „Творчески инициативи“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ в партньорство с „ЧЕЗ Разпределение“ АД и Столичен инспекторат, като част от кампанията на ЧЕЗ – „Цветни улици“.

Анелия Александрова – Ая е родена в София, където през 1998 г. завършва гимназията за изобразителни изкуства „Николай Райнов“. През 2003 г. тя завършва магистърска степен по специалност „Стенопис“ в Националната художествена академия. През 2006 г. й е присъдена образователната и научна степен доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства към специалност „Стенопис“ в НХА в София. От 2018 г. членува в Международна асоциация на ръчни производители на хартия и художници на хартиено изкуство( IAPMA). Тя има реализирани 7 самостоятелни изложби и участие в 52 групови национални и международни изложби. Има и реализирани четири стенописа. През 2012 г. тя получава наградата на журито „Пазител на традициите“ 2012 в категория „Изобразителни изкуства“ – Млади, както и награда като победител в онлайн гласуването. През 2020 г. реализира филма „Потайностите на моето ателие “ по инициатива „Солидарност в културата“ на Столична община. През същата пандемична година създава късометражния филм „Ябълката на раздора“ с подкрепа на НФ „Култура“ по програма „Творчески стипендии за подпомагане на млади и изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата“. 

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук