Начало Култура.бг 136 години от рождението на Гошка Дацов – художника, носител на естетиката...

136 години от рождението на Гошка Дацов – художника, носител на естетиката на символизма

838
0

Гошка Дацов е роден на 9 април 1885г. Завършва Художествена академия в Рим и пътува във Франция и Белгия. Завръщайки се в България, организира изложба с платната си, нарисувани в странство. През 1907г. участва в групова изложба в София Заедно с Никола Михайлев, Петър Морозов и Анна Хен Йосифова. Участва във Втората изложба на Южнославянските художници. В общата изложба на Дружеството „Съвременно изкуство“. Участва в символистичните списания „Листопад“ и „Бисери“.

Тъга, 1910

През 1914г. организира първата си самостоятелна изложба посрещната с възторг от публиката, от която са откупени 35 работи – един триумф за млад автор!

За него Елисавета Консулова Вазова пише – „Голяма свежест на боите, смели контрасти, нежни тонове, в които са издържани цели части, с вкус съпоставени към останалите колоритни петна в картината, които не всеки художник притежава“.

Започналата Първата световна война слага край на много творчески планове, както и тези на младия художник. Постъпил в армията, като военен художник в Шеста бдинска дивизия Гошка Дацов умира на 8 октомври 1917г. в с. Загоричане, Битолско , Северна Македония. Подобно на другия голям представител на символизма Иван Милев, също починал твърде млад, Гошка Дацов е само на 32 години.


„Сънят на Мария Магдалена“, 1914
Меланхолия
Пролет, маслени бои
Напразно, маслени бои
Самата, маслени бои
Сразена, маслени бои
Дебнещ сатир, маслени бои
Композиция, рисунка, молив
Дамски портрет, маслени бои, картон

novjivot.info; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук