Начало Култура.бг Дъщерята на Георги Божилов – Слона алармира: В нета продават предимно картини...

Дъщерята на Георги Божилов – Слона алармира: В нета продават предимно картини ментета!

607
0

Не мога да си представя, че точно в сайт ще се предлага автентично платно на баща ми срещу смешни цени, заяви Миа Божилова

В интернет сайтовете за търговия е пълно с фалшификати на творби на баща ми. Това обяви пред „Марица“ дъщерята на големия художник Георги Божилов (Слона) Миа Божилова.

Творби на най-големите български художници, в това число и на Слона, се появиха сред обявите за продажби на стоки втора ръка в нета и в OLX, както разкри репортер на вестника.

Картините са пуснати за продан в сайта за електронна търговия, като се предлагат без гаранция за автентичност или придружаващ ги сертификат.

Дъщерята на Георги Божилов - Слона алармира: В нета продават предимно картини ментета!НовиниИнформация

Златю Бояджиев

От продавалника в нета ценителите могат да се сдобият с рисунка с туш на Златю Бояджиев за 495 лева, две картини на Георги Божилов-Слона на цени от 2000 и 12 500 лева, Дечко Узунов, Йоан Левиев, Давид Перец и още много други. 500 лева пък струва картина на Радул Шишков.

„Не мога да си представя, че точно в сайт ще се предлага автентична картина на баща ми. Лично аз много пъти съм попадала на негови ментета, които се предлагат за оригинални. Канили са ме да си кажа мнението, когато на някого са предлагали уж творба на баща ми и направо съм се ужасявала. Някои от тези ментета са скандално некадърни и дори неспециалист от пръв поглед би ги разпознал.

Дъщерята на Георги Божилов - Слона алармира: В нета продават предимно картини ментета!НовиниИнформация

Георги Божилов – Слона

Човек може да се ориентира дори по цените на предлаганите картини. Платно на баща ми и най-големият лаик не би предлагал за 2 хиляди лева. Това е в пъти по-ниска цена от тази, за която се продават негови работи. Той не беше от най-продуктивните художници и затова цените на негови картини растат, а са и доста търсени от колекционери, тъй като няма предлагане. Дори на споменаваната цифра 12 500 лева според мен е трудно да се открие оригинална картина на Георги Божилов.  А и не е  сериозно притежатели на шедьоври да ги предлагат там, където се търгуват дрехи и домакински уреди втора ръка.

Лично аз нямам представа кой рисува ментетата. Вероятно имат някакви рисувателни способности. Чувала съм за хора, които от пласиране на ментета правят добри пари, но не ги познавам, а и не искам. Не знам какви наказания предвижда законодателството, но съм скептична, че скоро някой ще урегулира пазара на художествени творби и ще запази правата на творците и собствениците на техни творби“, каза още Миа Божилова.

Десетки картини на легендарни български художници се продават онлайн в OLX и почти никоя от тях не се предлага със сертификат за автентичност. В момента ценителите могат да си купят рисунка с туш на Златю Бояджиев за 495 лева, Дечко Узунов, Йоан Левиев, Давид Перец и кой ли още не.

Уникално предложение е луксозен албум на Кристо и Жан-Клод, издаден в 1000 броя и подписан лично от авангардиста. Той се предлага за 9000 лева. Акварелите на Дечко Узунов са между 1500 и 1700 лева. Маслен портрет на Тодор Живков и Ленин – 50 лева.

Всичко това се търгува на юнашко доверие, гарнирано с някаква интересна история около придобиването им. 99% от картините, които се предлагат в продавалника, са без документи – нямат сертификати за автентичност или за идентичност. Ако поискаш от търговеца, ти казват да сложиш каруцата пред коня – ще го направим, но след като купиш картината.

Столичанин продава в момента рисунка на Димитър Казаков-Нерон, за 3250 лева. Творбата е от средата на 80-те години, когато художникът рисува между 10 и 20 такива работи на ден. Не се предлага със сертификат за автентичност. „Не съм вадил, но мога да извадя. Купих я от друг човек и съм сигурен за себе си, че е оригинал. Кой ви е казал, че трябва да се издават сертификати“, недоумява продавачът на Нерон.

Той обяснява, че сертификатът за автентичност се издава от специалист по творчеството на съответния художник и този документ е различен от идентификацията на картината. Едната тапия струва 350 лева. Другата е 30 лева и се издава от комисия в Националния исторически музей.

„Ментетата тръгнаха оттам, че им вадят идентификации, а не сертификати за автентичност. За идентификацията се събира комисия от 5 души от НИМ, като в нея понякога влизат секретарката и чистачката. По закон тя не е документ за автентичност, а за идентичност – че отговаря на снимката и на размерите“, обясни продавачът. Ако купувачът настоява, ще получи сертификат след преглед от специалиста по Димитър Казаков – Нейчо Дойчев. Това обаче може да стане, след като стане договорката“, уточнява продавачът.

Дончо Донев – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук