Начало Култура.бг Нов инструмент за цигуларя Чавдар Вълков

Нов инструмент за цигуларя Чавдар Вълков

330
0

Отварянето на концертните зали донесе много вълнения от срещите на публиката в страната с плевенската филхармония по време на турнето преди седмица с Веско Ешкенази.


Тема от филма „Списъкът на Шиндлер“ Музика: Дж.Уилямс Солист: Чавдар Вълков Диригент: Йордан Дафов Оркестър на Държавна опера Бургас

За концертмайстора Чавдар Вълков тези дни остават по-специални, запомнящи се, защото стават причина и за нова, дългоочаквана негова среща – с цигулката на български лютиер. 

Десетки пъти Чавдар Вълков е изпълнявал Панчо Владигеров, за първи път обаче на новата си цигулка, една сбъдната негова детска  мечта.

Преди седмица директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров отправил покана към Чавдар Вълков да участва в проекта „Цигулката в киното“. Чавдар Вълков приел предложението.

Докато се разхождал в Пловдив с Веско Ешкенази, с музикантите Евгени Николов от Софийски солисти и Станислав Ушинкин от оркестъра на Софийската опера, споделил, че е необходимо да повиши нивото на инструмента, с който свири. Намерил лютиера Живко Старчев от Казанлък и взел нова цигулка, модел на Антонио Страдивари от 1715 г.

Аз още там усетих, че това е инструментът, с който ще работя, първият концерт, на който ще свиря с него, е на 15 април„, каза Чавдар Вълков. 

В Смолян, Асеновград и Панагюрище са били последните концерти на плевенската филхармония с Веско Ешкенази. Плевенските музиканти му поднасят изненада по повод негово щастливо събитие. Изпълнили „Сватбеният марш“ на Менделсон.

„Изненада беше както за него, така и за публиката“.

На 16 май в зала „България“ Чавдар Вълков със своята нова цигулка ще е солист на проекта „Цигулката в киното“ със Софийска филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Бащата на Чавдар Вълков – Страхил Вълков е един от основателите на плевенската филхармония.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук