Начало История.бг Какво знаем за древния град Кабиле край Ямбол

Какво знаем за древния град Кабиле край Ямбол

322
0

Единственият в България запазен голям тракийски град се намира на около десетина километра от днешния Ямбол. За разлика от много други поселища от тази епоха, Кабиле е отлично съхранен и почти изцяло проучен от археолозите. В наши дни мястото е обявено за археологически резерват. В непосредствена близост до него има и модерен мултимедиен музей, където са изложени част от находките и се прожектират документални филми.

Какво ни е известно за хилядолетното миналото на Кабиле? Градът възниква още през ІІ хил. пр. Хр., край голям култов център на възвишението Зайчи връх. Оттам се открива спираща дъха гледка към равнината и възстановените зидове на някогашните сгради и укрепителни стени. И един любопитен щрих към хилядолетната му история – през 341 г. пр. Хр., Кабиле е бил превзет от Филип Македонски., а по-късно за известно време, в него е пребивавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски. През III в. пр. Христа Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток, а по-късно, след превземането му от римляните, той се превръща в римски лагер – един от най-големите в римската провинция Тракия. Но в края на VI век е унищожен от аварите.


Какво можете да видите в Кабиле днес?

Преди години археологическият обект беше възстановен по европейска програма и сега посреща гости с реставрирани експонати. Сред тях са тракийската крепостна стена с няколко кули, две раннохристиянски базилики от 4 в. , две римски бани, както и казармени помещения, складове за зърно и дори цял квартал от времето, когато Кабиле е бил римски военен лагер.

Снимки: yambolmuseum.eu

Венета Николова – bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук