Начало Култура.бг Фолклор.бг Широка лъка пее, свири и танцува: Млади таланти се надпяват с песните...

Широка лъка пее, свири и танцува: Млади таланти се надпяват с песните на Валя Балканска

413
0

Третото издание на Националния фолклорен конкурс  „Широка лъка пее, свири и танцува“ ще се състои на 5 и 6 юни, съобщиха организаторите от Националното училище за фолклорни изкуства. Младите таланти, които ще участват в раздела „С песните на…“, през тази година ще трябва да научат песни от репертоара на Валя Балканска и да се представят с тях.


„Пиленце постро славейче“ – СМУ (НУФИ) Широка лъка преди 25 години

„Пойде мома икинди на вода“ – СМУ (НУФИ) Широка лъка 1996 г.

Ралица Генчева – „Мъри Тудоро“; „Широка Лъка пее свири и танцува“ 2020 г.
Вокален ръководител: Ваня Друмева

В първото издание на конкурса те се надпяваха с песните на Младен Койнаров, миналата година с песните на Бойка Присадова, а тази – с гласа от Родопите, който лети в космическото пространство с хитовата „Излел е Дельо хайдутин“. Вероятно на конкурса ще присъства и самата Валя Балканска, съобщи Стоянка Тенова – директор на НУФИ – Широка лъка. Конкурсът дава възможност за изява и сцена на талантливи деца от цялата страна от 7-годишна възраст до 12. клас.

Музикалното събитие, което популяризира и съхранява българския фолклор, е включено в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Регламентът на конкурса, който вече е оповестен,  включва разделите: индивидуални изпълнители, народни оркестри и камерни вокални групи, народни хорове и камерни вокални групи, народни танци, групи за автентичен фолклор и конкурса на песните на изявен народен певец, който предизвика голям интерес в предишните две издания. Най-талантливите деца си тръгват със стипендии от Министерството на културата и много награди.

Ценителите на фолклора се надяват тазгодишното издание на „Широка лъка пее, свири и танцува“ да се превърне в пищен празник, след като конкурсът през изминалата пандемична 2020 г. звучеше само в залата, без публика.

Николай Чапански – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук