Начало Новини.бг Авиацията поиска от парите за концесията на летището

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

268
0

30 до 50 млн. лв. от 660-те млн. лв. първоначална вноска за концесията на летище София да отидат за подпомагане на българската авиация, която е в критична ситуация. За това настояват авиокомпаниите, каза председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов. „Тези 660 млн. лв. като първоначална вноска за концесията на летището са пари, които ще бъдат изработени от авиацията и е много справедливо част – 30-50 млн., да бъдат насочени към авиокомпаниите. Тази помощ ще им даде глътка въздух. Българската авиация вози с чартърите си поне половината от туристите и, ако я няма, това ще бъде пагубно за самия туризъм. 20 години съществува асоциацията, през това време авиацията мина през много трудности и кризи, но това наистина е най-тежкото изпитание след краха на авиокомпания „Балкан“, каза той.

Данните на Международната асоциация за гражданската авиация сочат 89% спад за февруари. По информация от туроператорите в последните 2-3 седмици има сериозен отлив на записванията за летния сезон и пренасочване на традиционни за България гости от Германия и Великобритания към Гърция и Турция. Южните ни съседки правели масирана реклама, основно с участието на държавата, на прилаганите антиковид мерки.

Авиокомпаниите настояват спешно да се организира от страна на държавата целева информационна кампания, за да може да се спаси, ако все още е възможно, този голям отлив. Сигналите са, че сезонът за България ще започне във втората половина на юни или началото на юли, за ранен сезон никой не говорел.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук