Начало образование.бг Няма да има допълнително удължаване на учебната година

Няма да има допълнително удължаване на учебната година

261
0

Няма да има допълнително удължаване на обучението през юни месец, обяви в ефира на БиТиВи образователният министър Красим Вълчев.

По думите му, в сравнение с други европейки държави, образователната ни система е била в голяма част в присъствено обучение. Нашите мерки са по-леки.  Първи до четвърти клас едва 5 седмици  не са били в клас, припомни той.

Нямаме изоставане с материала. Това се дължи и на факта, че тази година нямаме грипни ваканции и екскурзии. Когато децата са в обучение в електронна среда, не значи, че не са учили. Малките ученици имат по-малко изградени начини за учене и родителите трябва да стоят с тях и да им помагат, коментира още министърът.

Вълчев бе категоричен, че няма да има нулева учебна година. Според него обаче, всяка година има дефицити и те могат да се решат. Всяка година имаме допълнително обучение за преодоляване на трудностите. Нямаме предпоставки за удължаване допълнително на учебната година. Обучението в електронна среда в компенсаторно. Само 1% от децата не са участвали в този процес, не е имало учител, поради нежелание или техническа необезпеченост, обясни Красимир Вълчев.

На въпрос защо не се отменят матурите или не отпаднат част от темите, министър Вълчев заяви: „Тези изпити ще им помогнат с по-важните усилия в живота. Те ще им помогнат да имат по-добър и съзидателен живот. Изпитите целят да накарат учениците да учат. Те са важни, за да констатират дефицитите. Нямаме изоставане в изучаването на материала, затова не трябва да отпадат теми. Не е редно и не е честно да отменяме външното оценяване. Ние имаме нужда от него. Сигналът към учениците би бил: „Не учете“, подчерта просветният министър.

„Матурите ще се проведат на обявените дати. Ще се направи анализ има ли тематично изоставане. Няма предпоставка за отпадане на теми от матурите за всички“, обяви Красимир Вълчев.

„Това да върнем всички ученици в клас минава през ваксинацията. Ако отворим всичко, рискуваме да затворим болниците“, предупреди той.

По думите на министър Вълчев следващата учебна година ще е присъствена, тъй като през летните месеци ще се навакса с колективния имунитет.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук