Начало Новини.бг Данайски дарове и хлъзгав терен в 45-ия парламент

Данайски дарове и хлъзгав терен в 45-ия парламент

217
0

На доста хлъзгав терен се канят да танцуват новите депутати„, каза пред БНР журналистката Мира Баджева в коментар на откриването на 45-ото Народно събрание. Тя уточни, че законопроектът мажоритарната система, който ГЕРБ ще внесат, ще бъде като данайски дар за „Има такъв народ“:

„Тошко Йорданов каза много ясно, че това не е приоритет в момента за ИТН и това не е случайно, защото това, ако се въведе за следващите избори, ще обслужи главно ГЕРБ и няма да позволи да има по-голямо представителство на малките партии“.

По думите на журналистката на символно ниво се е завърнал парламентаризмът:

„Усети се този дух със завръщането в старата сграда на Народното събрание, както и с доста човешкото присъствие на г-жа Мика Зайкова, която предизвика усмивки с хубавото си чувство за самоирония. Председателката Ива Митева звучи като експерт, от много време работи в парламента и всички казват много хубави неща за нея. Това е хубава заявка от ИТН, че могат да избират подходящите кадри и експерти, а и е ново лице… Това ще допринесе за работещия парламент, който е много важен“.

Мира Баджева

Мира Баджева

Социоложката Мира Радева коментира в предаването „Нещо повече“, че голяма част от обществото е пожелало промяна и я е получило:

Имаме промяна в политическата обстановка. Да се надяваме, че ще се вземат и добри решения, които ще се харесат на хората, които се припознават в това парламентарно мнозинство„.

Радева определи като прецедент в политическата история на страната задържането на Бойко Борисов 15 години на власт:

„Това се дължи на неговата гъвкавост, защото видяхме, че той мина през много бури и скандали. … Това ще бъде втори кабинет, който ще се състави срещу Борисов„, каза тя, като прогнозира правителство с мандата на ИТН.

Според нея е било очаквано, че обединението срещу ГЕРБ ще се случи, истинската парламентарна игра започва после, когато трябва да се търси консенсус, по който тези партньори нямат едно и също мнение.

Мира Радева

Мира Радева

Мира Баджева също прогнозира, че е голяма вероятността да се излъчи кабинет с мандата на ИТН, което да е подкрепено от всички, които са анти-ГЕРБ и с предварително ограничен мандат около 1 година. 

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук