Начало Новини.бг Дигиталната трансформация – промяна в начина на мислене във всички области

Дигиталната трансформация – промяна в начина на мислене във всички области

249
0

Дигиталната трансформация представлява не само развитие на информационните технологии, но и процес на заместване на традиционните с нови бизнес модели. Иначе казано тя е свързана с промяна в начина на мислене от бизнеса и организациите и от публичния сектор. Медиите също са част от тази дигитална трансформация, заяви в подкаста „Черната кутия“ доц. Пламен Милев от Катедра „Информационни технологии и комуникации“ в Университета за национално и световно стопанство.

Изкуственият интелект се използва при структурирането на информацията събирана при медиен мониторинг в онлайн пространството. Много съществена е ролята му при извършване на анализи на вече структурираните данни. Алгоритми с изкуствен интелект се използват за т. нар. сентимент анализи – оценка на публикации и коментари на потребителите, като се разпознават отделни части на речта или настроения, обясни още доц. Милев.

Друг важен елемент е достоверността на информацията, с която е свързано характерното понятие за информатиката „качество на данните“. В контекста на медийния мониторинг възможностите за приложение на инструменти в тази насока са свързани с изследване първоизточника на дадена публикация.

Специалистът по информационни технологии и медиен анализ разграничи понятията пресклипинг – преглед на данни за изминал период от време и мониторинг в реално време – инструмент, популярен при извършването на кризисен пиар. Той добави, че класическите анализи най-често разглеждат количествени разпределения на брой публикации или брой споменавания по конкретна тема. Интерес представляват и регионалните анализи, които също използват изкуствен интелект, за да покажат посредством карта на страната разпределението на публикациите по конкретна тема в регионален аспект.

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук