Начало Новини.бг Протест пред парламента съпроводи клетвата на новите депутати

Протест пред парламента съпроводи клетвата на новите депутати

180
0

Протестиращи са се събрали пред сградата на парламента с надпис „Съединението прави силата“, където започва тържественото заседание, с което се открива новоизбраното 45-то Народно събрание. Те отправиха  искане парламентът да се саморазпусне и да има нови избори и служебно правителство.

Хората настояват и за пълно разследване на правителствата на ГЕРБ. Засилено е полицейското присъствие в района.

На тържественото заседание държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към народа и народните представители, а шестте политически сили ще представят приоритетите си. 

Първото заседание бе открито от най-възрастния депутат – Мика Зайкова, избрана от името на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“:

„И така, дами и господа, неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница“.

„Ние тук наистина можем да направим нещо много важно. Независимо от това, че сме различни, независимо от това, че имаме различни политически убеждения, мисля, че имаме една-единствена цел, а това е просперитетът на България и нейното достойно място в европейското семейство. И аз съм сигурна, дами и господа, че всеки един от вас ще даде максимума от своите знания и умения, за да постигнем тази цел“, заяви още Мика Зайкова.

След речта ѝ депутатите положиха записаната в Конституцията клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа, някои от тях дистанционно.

След това към новите депутати се обърна президентът Румен Радев, който в понеделник ще направи консултации с политическите сили. 

По време на днешното заседание ще бъдат избрани председател и заместник-председатели на парламента. Засега е ясно, че ГЕРБ ще предложат Цвета Караянчева за председател, а по неофициална информация – кандидатът за председател на втората по големина политическа сила „Има такъв народ“ ще е Ива Митева. 

БСП вече обявиха Кристиан Вигенин като свое предложение за заместник-председател, а за този пост – коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ номинират Татяна Дончева. 

Също така стана известно, че Десислава Атанасова сменя Даниела Дариткова на поста председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще оглави групата на социалистите, а Мая Манолова – тази на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отказа депутатското си място в 45-ото Народно събрание, призова избраните си депутати още днес да депозират промени в Изборния кодекс за мажоритарно гласуване:

„Защото всичките ми се струва, че много лъжеха за мажоритарните избори, че били „за“ тях. Да видим колко са били честни! Ние с партията „Има такъв народ“ може да го приемем – отиваме на мажоритарни избори и тогава вече мажоритарно избраният парламент може, ако щѐ, всеки ден да сменя прокурор, премиер, каквото искат да вземат като решение. Това ще е гласът народен, гласът Божи“.

Мая Манолова пък обяви, че вече е готов проектът за създаване на Комисия за ревизия на досегашното управление:

„Ще поискаме изслушване на Борисов още в петък за Плана за възстановяване и устойчивост“. 

БНР предава пряко първото заседание на 45-ия парламент. Церемонията започва в 9 часа и ще може да я проследите и на Фейсбук страницата на БНР и на сайта ни bnr.bg.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук