Начало Култура.бг Спомен за Емил Камиларов, наричан „българския Паганини“

Спомен за Емил Камиларов, наричан „българския Паганини“

177
0

Emil Kamilarov plays Paganini: Violin Concerto no. 1, mov. 3

Emil Kamilarov plays Sarasate: Jota Navarra

Emil Kamilarov plays Zlatev – Cherkin: Sevdana, op. 28

Emil Kamilarov plays Paganini: Violin Concerto no. 1, cadenza

Емил Камиларов е единственият музикант в света, който два пъти е свирил с цигулката на Николо Паганини. Роден е на 15 април през 1928 г. През 1961 г. в Генуа Камиларов печели Голямата награда в създадения през 1953 г. конкурс на името на великия гений. През 1955 г. учи в Ленинградската консерватория, защитава дисертация, а по-късно преподава там. От 1963 г. е професор.

В началото на 60-те години на ХХ век сформира в София „Български камерен оркестър“. Със съпругата си Дина Шнайдерман свирят в дует и се превръщат в абсолютни фаворити на публиката. 

В началото на 80-те Камиларов и Шнайдерман напускат България, режимът ги обявява за „невъзвращенци“ и ги вкарва в „черния списък“. Споменаване на имената и излъчване на записите им е абсолютно забранено. Установяват се в Швеция, където откриват музикална школа и продължават да концертират по света. Камиларов преподава в музикалните академии в Гьотеборг и Упсала.

Едва в средата на 90-те години семейството се завръща на българска сцена, изнася струнен концерт с полупрофесионален оркестър и води майсторски клас. 

Умира в санаториум на 4 октомври 2007 г. в Упсала, Швеция, където живее от близо 30 години след продължително лечение от рак.

bnr.bg; wikipedia.org; youtube.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук