Начало История.бг 120 години от първата трамвайна линия в София (ВИДЕО)

120 години от първата трамвайна линия в София (ВИДЕО)

263
0

Тази година по случай 120-годишнината на първия електрически трамвай в София, тръгва мотриса, която ще бъде облепена с колажи, показващи природни и архитектурни обекти, паметници и обичаи от България и Белгия.

Инициативата е подкрепена от белгийското посолство и Столичен електротранспорт, предава NOVAТочно преди 120 години белгийска фирма монтира първата трамвайна линия в София, дълга общо 23 км.

Юбилеят ще бъде отбелязан със специална инициатива, която ще превърне мотриса в своеобразна галерия. „Когато разбрах, че предстои такава годишнина се развълнувах силно, че сме една от първите столици с обществен електрически транспорт и реших, че трябва непременно да се направи нещо, което да е вълнуващо, с което да се отбележи”, казва художникът Петя Илиева.

Идеята й е да покаже близостта, която България и Белгия имат и да изобрази най-емблематичните места от двете държави. „Искам да покажа на хората нашата древна култура – това, че имаме природни обекти, исторически и архитектурни паметници.

Трябва да бъдат обаче в симбиоза с хармонични от Белгия, които да запознаят народа. Въобще масовият зрител да види какво е еднаквото с белгийците и колко сме близки всъщност”, казва още тя.

dariknews.bg; rodbg

София, България, релси, Белгия, пътници, трамваи,

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук