Начало образование.бг Апостол Апостолов се отказа от академичната си работа в Англия и създаде...

Апостол Апостолов се отказа от академичната си работа в Англия и създаде Център за обучение в Надарево

439
0

След успешен академичен престой във Великобритания, той се завръща в селото на своите дядо и баба. Няма никакъв опит със земеделие, но пък неговия прадядо е учил на градинарство старите европейци. Завършилият PhD в Бирмингам през 2006 д-р Апостол Апостолов се установи да живее в село Надарево до Търговище и създаде Център за обучение по устойчиво земеделие под управлението на Фондация „Ботаника Лайф“:

„Това беше едно добре планирано завръщане още от момента, в който взех решение да отида във Великобритания. Аз отидох съвсем целенасочено, за да завърша своя докторат и да натрупам опит в академичния живот. Имах възможност да преподавам, да участвам в изследователски проекти, но всичко беше с цел да науча нещо ново, да науча нещо от живота и рано или късно да се завърна в България“, каза за БНР Апостол Апостолов.

Снимка: личен архив

В предаването „Графити по въздуха“ той подчерта, че полученото наследство от баща му – къща, земеделски земи, решил да ги използва за създаването на Центъра:

„Това е нещото, което искрено ме е водило в моите желания да сътворя нещо. Човек си дава в един момент сметка, че животът тече много бързо и ако той не направи нещо смислено и не остави нещо смислено, може би неговите наследници ще го разкритикуват по някакъв начин или може би не е живял истински“.

Снимка: личен архив

Проектът за създаването на Центъра започнал през 2015 година и досега Апостол Апостолов получава подкрепа от съмишлениците си за всички дейности.

Аз не съм си представял никога, че след академичната си работа в Англия ще се занимавам с проектиране на сгради, на градини, със строителство и с такива големи неща, но човек се учи. Докъде стигнахме – имаме съвсем новопостроена сграда, направена, така че да отговаря на всички стандарти за един съвременен обучителен център, със семинарна зала, с места, в които всеки, който дойде, може да нощува при нас“.

Снимка: личен архив

Той подчерта, че основната цел на Центъра в село Надарево е да помогне на младежи, за да намерят професионално развитите. Според статистиката над 300 хиляди младежи не учат, не работят, не са включени в професионално обучение.

„Това са хора, които нямат ориентация накъде да тръгнат по какъв път да поемат. Може би са отпаднали от образователната система в по-ранен етап от своето развитие. На много от тях им трябва малко, някой да им подаде ръка, да им покаже какво могат те самите, за да се справят сами и това искаме ние да правим с нашата дейност в Надарево. С тези работилници, чрез обученията по устойчиво земеделие ще сме най-щастливите хора, ако който дойде при нас открие своя път на развитие“, допълни Апостол Апостолов.

Той е доктор на науките по социология от университета в Бирмингам. Работил е в изследователски екипи в Лестър и Оксфорд.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук