Начало Новини.бг В Малая Перешчепина продължава възстановяването на разрушения и поруган паметник на кан...

В Малая Перешчепина продължава възстановяването на разрушения и поруган паметник на кан Кубрат

186
0

Паметникът на кан Кубрат в украинското село Малая Перешчепина се възстановява.

От Министерство на външните работи уверяват, че не са безразлични и работят по случая. Изявлението е във връзка с обявен протест утре през МВнР и твърденията на политическа партия, че дипломатите ни бездействат.

От МВнР припомнят и какво са направили до момента:

Вандалският акт срещу паметника беше извършен на 5 април 2021 г., а МВнР осъди поругаването веднага, след като научи на следващия ден. Министерството призова компетентните украински институции да разкрият извършителите на тази хулиганска проява и да ги подведат под отговорност.

С осъдително изявление на 7 април 2021 г. излезе и МВнР на Украйна като увери, че тази провокация няма да повлияе на развитието на приятелски отношения между Украйна и България, а самият паметник трябва да бъде възстановен във възможно най-кратки срокове.

Посолството ни в Украйна е в контакт с местните власти още от самото начало на случая и следи възстановяването на паметника, което започна веднага. Консулът ни в Киев Тодор Бончев разговаря днес с разследващия полицай по делото за разрушаването на паметника на кан Кубрат – Виталий Головко. Той е получил потвърждение, че мемориалът е частично възстановен.

Възпоменателната стела е вдигната, иманярският изкоп е запълнен. Мястото около стелата е подравнено и се очаква бетониране.

По повод разследването Виталий Головко е споделил, че към момента извършителите не са установени и работата по намирането им продължава. Работи се по различни версии за деянието, основната от които е иманярство.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук