Начало Uncategorized Златен медал за варненец на астрономическа олимпиада

Златен медал за варненец на астрономическа олимпиада

202
0

Маргулан Исмолдаев е ученик от 10 клас в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна. Той живее от години във Варна с родигелите си, но е родом от Казахстан. Маргулан печели златни медали и призови места на много национални и международни олимпиади по астрономия и информатика. Последният му златен медал е след участие в олимпиадата по астрономия  в Санкт-Петербург, която тази година се проведе онлайн. Маргулан се е отличил сред 4500 ученици от Русия, България, Словения, Украйна, Сърбия, Хърватия и други.Очаква се да бъде предложен от МГ за отличието „ученик на годината”.

Даниела Стойнова разговаря с Маргулан Исмолдаев, оказа се, че той не брои медалите си, защото счита, че това е надменно.

XXVIII Санктпетербургска олимпиада по астрономия се проведе на два етапа – начален подбор и заключителен кръг. Заключителният кръг също беше в два тура – 31 януари теоритичен тур, 14 март практически тур и двата задочни поради пандемичната обстановка. Около 4500 участници бяха решили петте задачи от първия кръг на олимпиадата в групи от 5-ти до 11-ти клас (в България това се равнява на 6-ти до 12-ти клас).

За участие във финалната надпревара бяха допуснати над 350 ученици. След оспорваното състезание Маргулан спечели диплом I степен (златен медал) с 52 точки от двата тура (34 точки теоретичен и 18 точки практически тур).

Ръководството на обсерваторията поздравява Маргулан Исмолдаев с постижението му, както и неговият учител д-р Ева Божурова.

Радио Варна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук