Начало Култура.бг 70-годишнина чества Оркестърът при Съюза на юристите в България

70-годишнина чества Оркестърът при Съюза на юристите в България

370
0

На 16 април отбелязваме Деня на българската конституция, професионален празник на юристите. Тази дата е избрана и за честването на 70-години от създаването на Оркестъра при Съюза на юристите в България – концертът ще се състои в салона на Съюза на ул. „Пиротска“ 7 от 18 часа. Входът е с покани заради наложените противоепидемични мерки.

В програмата ще прозвучат оркестрови пиеси, оперни арии и дуети от Джузепе Верди, Марин Големинов, Карл Дженкинс, Владо Любенов и др.

Основан през 1950 г. като симфоничен оркестър, след 1990 г. съставът остава само струнен, често изпълняващ и произведения за пиано и оркестър, както и съпровождащ изпълнения на гостуващи певци. Вярната публика на оркестъра присъства на няколко концерта годишно, обикновено безплатни.

Оркестърът при Съюза на юристите в България е носител на сребърен медал от Шестия републикански фестивал на художествената самодейност през 1984 г. и на „Златна лира“, връчена от Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2002 г. Заслуги за успеха на оркестъра през годините имат ръководителите му: Марин Иванчев, проф. Йосиф Радионов и Веселин Байчев – негов диригент от 2013 г. до днес.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук